DOĞAKA, Arsuz’da toplandı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı(DOĞAKA)’nın 89. Yönetim Kurulu Toplantısı, Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında üç ilin valileri ve büyükşehir belediye başkanlarının katılımıyla Arsuz’da gerçekleştirildi.

DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında, Arsuz Kaymakamlığı Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş TSO Başkanı Serdar Zabun, Osmaniye TSO Başkanı Devrim Aksoy ve TR 63 bölgesinden ilgililer katıldı.

51,5 Milyon TL hibe talebi

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 89. Yönetim Kurulu Toplantısı’Nı gerçektleştirdiklerini söyleyen Vali Doğan, “Bilindiği üzere 2019 Yılı Mali Destek Programları 22 Ocak 2019 tarihinde ilan edilmiştir. Mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesi, seracılık yatırımlarının yaygınlaştırılması ve az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik programlara başvuru süreci 5 Nisan 2019 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır. Mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesine yönelik programa Hatay’dan 17, Kahramanmaraş’tan 22 ve Osmaniye’den 12 olmak üzere toplam 51 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 10 Milyon TL olup alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 25 Milyon 452 Bin TL.dir. Seracılığın geliştirilmesine yönelik programa Hatay’dan 12, Kahramanmaraş’tan 11 ve Osmaniye’den de 13 olmak üzere toplam 36 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 5 Milyon TL olup alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 11 Milyon 590 Bin TL.dir. Az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik programa ise Hatay’dan 24, Kahramanmaraş’tan 8 ve Osmaniye’den de 10 olmak üzere toplam 42 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 12 Milyon TL olup alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 14 Milyon 382 Bin TL.dir. Böylece tüm programlarda Ajansımıza Hatay’dan 53, Kahramanmaraş’tan 41 ve Osmaniye’den de 35 olmak üzere toplam 129 adet proje başvurusu alınmıştır. Destek programlarının toplam bütçesi 27 Milyon TL olup Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 51 Milyon 425 Bin TL.dir. Alınan başvurularla ilgili değerlendirme çalışmaları tamamlanmıştır. Bugünkü toplantımızda Yönetim Kurulu tarafından yapılacak nihai değerlendirmelere göre sonuçların uygun bulunması halinde, başarılı projeler listesi kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

42 Milyon Euro’luk proje başvurusu

DOĞAKA’nın destek mekanizmaları arasında yer alan Güdümlü Proje Desteği kapsamındaki Hatay İpek Sürdürülebilir Moda ve Tasarım Merkezi Projesi’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığını ifade eden Vali Doğan, “Proje başvuru sahibi Hatay Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak sözleşme ile uygulanmasına önümüzdeki günlerde başlanılacaktır. Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşya Test Analiz ve Ar-ge Merkezi ve Osmaniye Denetimli Serbestlik Hizmetleri Sürekli Eğitim Merkezi projelerinde başvuru süreci tamamlanmıştır. Yapılan değerlendirme sonuçları bugünkü toplantıda ele alınacak olup uygun bulunması halinde nihai onay için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulacaktır. Güdümlü Proje Desteği kapsamındaki Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Araştırma ve Kontrol Merkezi’nde başvuru tamamlanmış olup, Hatay Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Kullanım Tesisi ve İskenderun Teknik Üniversitesi Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi projelerinde başvuru işlemleri devam etmektedir. Ayrıca 2019 yılı Teknik Destek Programı ve 2019 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında başvuruların alınmasına devam edilmektedir. Bunların yanı sıra diğer ulusal ve uluslararası fonlardan bölgemize kaynak sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Dünya Bankası işbirliği içerisinde hazırlanan ve Avrupa Birliğine sunulan 42 Milyon Euro tutarındaki proje başvurusu uygun bulunmuştur. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizle ile birlikte 10 ilde uygulanacak olan projenin uygulama detayları Dünya Bankası, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ajansımız ilgili personelleri tarafından hazırlanmaktadır. Uygulamanın 2020 yılı Ocak ayında başlaması planlanmaktadır.  Bölgemizdeki sektörlerin ve firmaların tanıtımına yönelik çalıştay, konferans ve fuar gibi organizasyonlara destek sağlayan Ajansımız, bu kapsamda ‘Filtre Sektörü Değer Zinciri Çalıştayı’nı gerçekleştirmiş ve Gaziantep’te yapılan ‘Sürdürülebilir Turizm ve Bölgesel İşbirliği Toplantısı’na katılım sağlamıştır. Bununla birlikte sektörel tanıtım filmlerinin hazırlanmasına ve yayınlanmasına devam edilmektedir. Araştırma ve analiz çalışmaları kapsamında ise Ajansımız uzmanları tarafından hazırlanan Hatay İli Gıda Sektör Raporu çalışmaları tamamlanmıştır.” dedi.

Vali Doğan’ın konuşmasının ardından toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

Bir cevap yazın