Mavi Vatan’da bayram coşkusu bir başka

Türk Denizciliğinin kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği ve 1 Temmuz 1926 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun kabul edilmesinin 93’ncü yıldönümü ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İskenderun’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Atatürk Anıt Alanı’nda çelenk sunma töreni ve akabinde şehit denizcilerimizin ruhuna ithafen deniz sularına çelenk bırakma etkinliğinin, deniz sularımızda sahil güvenlik botu, römorkörler ve çeşitli deniz vasıtaları ile birbirinden güzel gösteriler gerçekleşti.

İskenderun Liman Başkanlığı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanlığı tarafından düzenlenen törenlerde, Ulu Önder Mustafa Kemal  Atatürk’ün manevi huzuruna çelenk sunulmasının ardından, aziz şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşının okunması ile şanlı Türk Bayrağı göndere çekildi.

Törene İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener, İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir ve vatandaşlar katıldı.

“Denizlerimizi kirletmeden gelecek nesillere miras bırakmalıyız”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, denizcilik sektörü ve Kabotaj Kanunu’nun önemine dikkat çekerek, “Türk denizciliğinin bağımsızlığı ve denizciliğimizin bu günlere gelmesi açısından büyük önemi bulunan kabotaj kanunu bundan tam 93 yıl önce 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kabotaj kanunu ile yabancı devletlerin Türk deniz ticareti üzerindeki hakimiyeti sona ermiş, her turlu denizcilik faaliyetleri Türk bayrağı taşıyan gemilerle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türk firmaları ile yerine getirilmeye başlanmıştır. Böylece denizcilik sektörümüzün gelişmesi için önemli bir süreç başlamış olmaktadır. Bu bakımdan 1 Temmuz günü ülkemizde her yıl kabotaj ve denizcilik bayramı olarak kutlanmaktadır. Doğu ve Batı medeniyetlerini coğrafi olarak birbirine bağlayan bir köprü işlevi gören yurdumuz, aynı zamanda da üç tarafı denizlerle çevrili olması sebebiyle bir denizci ülkesidir. Kabotaj Kanunu’nun uygulamaya girmesinden bu yana, ülkemiz denizciliğinin kat ettiği mesafe büyüktür. Ülkemizin denizcilik gücünü çok geniş düşünmek gerekir. Türk denizciliği donanması, ticaret filosu, gemi inşa sanayisi, limancılık faaliyetleri, denizcilik eğitim kurumları ve denizci iş gücü ile bir bütündür.  Bugün dünya denizlerinin her noktasında gerek ürettiği gemiler, gerekse yetiştirdiği denizciler bakımından Türk izlerini görmek mümkündür. Yurdumuzun üç tarafını çevreleyen denizler ve iç sularımızla çok büyük bir varlığa sahip bulunmaktayız. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya deniz ticaretinde de hak ettiğimiz yeri almamız hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Denizcilik insan odaklı bir meslek olması sebebiyle, bu sektör eğitimli ve nitelikli işgücü ihtiyacını çok daha önemli kılmaktadır. Denizcilikte hedeflediğimiz sonuca ulaşabilmemiz için her kademedeki denizcilik eğitimi veren kurum ve kuruluşlara gereken önem ve desteği vermemiz gerekmektedir. Bugün hepimize düşen görev, sahip olduğumuz bu büyük deniz servetinin kıymetini bilmek, onu korumak ve kirletmeden gelecek nesillere miras bırakmak olmalıdır. Sözlerimi büyük önderin; ‘En güzel coğrafi durumda ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye, endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmayı bilmeliyiz. Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözleri ile bitirmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, denizcilik ve kabotaj bayramının 93. Yıldönümü kutlamalarına katılımınızdan dolayı hepinize kurumum Ve şahsım adına teşekkür eder, deniz şehitlerimizle birlikte tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diler, saygılar sunarım” dedi.

Şehit Denizciler unutulmadı

Yapılan konuşmanın ardından, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener, İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir iskelede hazır bulunan römorka binerek şehit denizciler anısına dua okumanın ardından, deniz sularına çelenk bıraktı.

Düzenlenen tören, Sunulan çelenk ve etraftaki gemilerin işaret fişeği ve su püskürtmesiyle sona erdi.

Bir cevap yazın