Türkiye’de büyük bir Civa rezervi var!

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNİDO) ile ortaklaşa Civa Kaynaklı Çevre kirliliğinin küresel ölçekte önlenebilmesine ilişkin çabalara katkı sağlamak amacıyla bilgilendirme semineri düzenledi.

Seminere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Öncelikli Kimyasallar Şube müdürü Bursev Doğan Artukoğlu UNİDO Uzmanları Ayşen Toksöz, ve Gözde Aydoğ, İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara ve üyeler katıldı.

Seminerde ilk olarak söz alan UNİDO Uzmanı Ayşen Toksöz, Civalı ürünler ve atıkları Sözleşme kapsamındaki yükümlülükler, mevcut durum ve yapılan çalışmalar hakkında sinevizyon destekli olarak teknik bilgiler vererek; MTA verilerine göre ülkemizde 4.235 ton civa rezervlerin yüzde 85’inin Ege Bölgesinde bulunduğunu ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Öncelikli Kimyasallar Şube müdürü Bursev Doğan Artukoğlu ise katılımcılara Türkiye’nin Civa envanteri, Civanın etkileri, çevreye yaydığı zararlar hakkında bilgiler verirken, yıllık cıva salımının 486.760 kg Hg olduğunun hesaplandığını ifade etti.

Bir cevap yazın