Karaağaç ilçe olsun!

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Antakya’ya bağlı Serinyol Mahallesi ile Arsuz’a bağlı Karaağaç Mahallesi’nin ilçe statüsüne kavuşturulması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Kanun Teklifi verdi. İki mahallenin coğrafi konumu ve nüfus dağılımına dikkat çeken Topal, halkın talebini dile getirdiğini belirtirken, iki mahallenin de ilçe olmasının gerekçilerini de sıraladı.

Arsuz’a bağlı Karaağaç Mahallesi’nin tarihsel kimliğini yeniden kazanması gerektiğini söyleyen Serkan Topal, “Karaağaç, gerek tarihi geçmişiyle ve gerekse belediye altyapısıyla ilçe olmayı hak eden bir yerleşim birimimizdir. Hatay’ın, büyükşehir belediye statüsüne kavuşması ile birlikte belde statüsünü kaybederek mahalleye dönüşen Karaağaç, tarihsel bütünlüğünü de kaybetmiştir. Şimdi bizlere düşen, Karaağaç’ın bu tarihsel kimliğini ilçe statüsüne kavuşturarak geri vermektir” dedi.

Karaağaç Halkı’nın, TBMM’den talebidir!

Milletvekili Topal’ın, Karaağaç’ın ilçe olmasıyla ilgili yasa teklifi gerekçesi de şöyle: “Karaağaç, yerleşim birimi olarak, konumu itibariyle özel bir öneme sahiptir. 2012 tarihli 6360 sayılı kanunla belde statüsü sonlandırılarak mahalleye dönüştürülmüş ve yeni oluşturulan Arsuz ilçesine bağlanmıştır. Bugün, birden çok mahalleye dönüştürülen Karaağaç, belde statüsü ile birlikte kültürel bir miras olarak oluşturduğu ‘Karaağaç’ kimlik bütünlüğünü de kaybetmiştir. Yine belde statüsünü kaybeden Nardüzü Mahallesi ile birlikte, bölgede yaşayan nüfus sayısı 40 bin civarındadır. Karaağaç ve Nardüzü Belde Belediyelerine ait fiziksel altyapı, ilçe oluşumu için önemli bir varlıktır. Karaağaç’ın ilçe statüsüne kavuşturulması ekonomik, sosyal ve kültürel yönden yararlı olacağı gibi, toplumsal yönden de devlete olan güveni artıracaktır. Karaağaç ile ilgili olarak tüm bilgiler değerlendirildiğinde, ilçe statüsüne kavuşturulması kamu idaresi açısından da yararlı sonuçlar vereceği açıktır. Bu anlamda Karaağaç’ın ilçe statüsüne kavuşturulması, yurttaşlarımızın TBMM’den talebidir.”

Serinyol da ilçe olmalı

Milletvekili Serkan Topal, bir başka kanun teklifiyle de, Antakya’ya bağlı Serinyol Mahallesi’nin ilçe olmasını istedi. Serinyol’un eski bir bucak merkezi olduğuna dikkat çeken Topal, “önce bucak merkezi statüsünü kaybeden Serinyol, Büyükşehir Yasası kapsamında belde olma özelliğini de kaybetmiştir. Yaklaşık 50 bin nüfusun yaşadığı ve eskiden beri kent konumunda olan bir yerleşim alanının mahalleye dönüştürülmesi kabul edilemez. Bu bakımdan Serinyol, ilçe olmalıdır” görüşünü dile getirdi.
Milletvekili Serkan Topal, kanun teklifi ile ilgili açıklamasında, “Bucak merkeziyken, bağlı yerleşim birimlerinin yeniden Serinyol’a bağlanarak ilçe statüsüne kavuşturulması, bir hakkın teslimidir. Böylelikle, hem Hatay’ımıza yeni bir ilçe kazandıracağız hem de bölge halkının hakkını teslim edeceğiz” dedi.

Bir cevap yazın