Hatay ve Kilis’e mülteciler için hastane kurulacak

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis ile Brüksel’de düzenlenen “Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi” konferansının sonuçlarına ilişkin İstanbul’da basın toplantısı düzenledi.

Konferansta, mülteci sorununda siyasi çözüm önerisi ve insani yardım konusu olmak üzere iki önemli başlığın öne çıktığını belirten Berger, Türkiye ile AB’nin eğitimden sağlık alanına odaklandığını belirterek “Kilis ve Hatay’da iki tane hastane kurulacak” dedi.

Berger, Türkiye ile AB’nin Türkiye’deki sığınmacılarla ilgili yaptığı çalışmalara da değinerek şunları kaydetti: “Türkiye ile AB arasında mültecilerle ilgili yapılan mutabakatın üçüncü yılı doldu. 2016’da AB mülteciler için Türkiye’ye 3 milyar avro finansal destek sağladı. Şu anda 72 proje uygulanıyor bu yardım bağlamında. Bu paranın büyük kısmı ödendi. Geri kalan da bu projeler devam ettiği süre içinde ödenmeye devam edecek. Bu projeler kapsamında en fazla eğitime pay ayrıldı. İkinci olarak sağlık alanına odaklanıldı. Kilis ve Hatay’da iki tane hastane kurulacak. Bu hastaneler, hem mülteciler hem de onlara ev sahipliği yapan topluluklara hizmet edecek. Dolayısıyla bu yardım programının iki ayağı olduğunu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra sosyoekonomik entegrasyon alanında da desteklerimiz var. Mültecilerin iş olanaklarına kavuşması destek sağlıyoruz. ‘Eğer bu tür ihtiyaçlar devam edecek olursa biz destek olmaya devam edeceğiz’ demiştik ve oluyoruz da… Bu 3 milyar avro iki katına çıkarıldı. Bir 3 milyar avro daha ödenecek ve bu paraların hangi alanlara harcanacağını Türkiye birlikte kararlaştırdık” dedi.

“Yardımı Türkiye üzerinden ulaştırabiliyoruz”

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis ise 9. yılına giren Suriye krizinin ve mülteci sorunun ele alındığı konferansın aynı zamanda hükümetler, STK’lar arasında mükemmel bir iş birliğinin varlığını da teyit ettiğini belirterek, “Ben özellikle Türkiye devletine ve hükümetine, halkına özellikle sınır ötesi çalışmalarımızda, sınırın geçilmesi konusunda bize sağladıkları kolaylıklardan dolayı teşekkür etmek istiyorum. BM Güvenlik Konseyi kararına göre biz Suriye’de yaklaşık 3 milyon insanın hayatını kurtaracak yardımı Türkiye üzerinden ulaştırabiliyoruz. Başka yerlerden erişimimiz çok mümkün değildi. Bunu da özellikle altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın