Diyabet, Obezite ve Reflü Cerrahisi Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş, Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında bulunan kolon kanserinden erken teşhisle tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti.
Makattan kanama, kilo kaybı, karın ağrıları ve kramplar şeklinde belirtiler gösteren kolon kaserinin genetik yatkınlık gösterdiğine de vurgu yapan Göktaş, hareketsiz yaşam ve beslenme alışkanlıklarının da kolon kanseri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunun altını çizdi.
Ülkemizde en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında kolon kanserinin yer aldığını belirten Göktaş, “Halk arasında kalın bağırsak olarak bilinen kolon kanseri, 50 yaşından sonra daha sık gözlenmektedir. Kalın bağırsak, ince bağırsaktan sonra gelen organdır ve ortalama 1,5 metre uzunluğundadır. Kolon kanseri, kolonda yer alan hücrelerde başlar. Erken tanıyla bu hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Geç kalındığında bu kanser, lenf bezlerine, karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılım gösterebilmektedir. Dışkılama sonrasında kanama, karın ağrısı, hızlı kilo kaybı, kansızlık, şişkinlik ve kabızlık kolon kanserinin belirtileri arasındadır. Tanı için en önemli standart kolonoskopi yaptırmaktır. Bu yöntem sayesinde kesin tanı konulabiliyor ve hastaya müdahale edebiliyoruz” dedi.