Hatay, Adana ve Mersin’i geçti!

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, birlik bünyesindeki ihracatın, 2019 yılı şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 23 artarak 1 milyar 101 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Türkiye genelindeki ihracatın AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş,  ihracatta ocak ayında yakaladıkları iyi başlangıcı, şubat ayında da sürdürdüklerini belirterek, 2019 yılı Şubat ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 9. sırada olduğu bilgisini verdi.

AKİB’in ihracatını arttırmasının, ekonomiye sağladığı katkının artması anlamına geldiğine dikkat çeken Ateş, “Ülke ekonomimizi düzlüğe çıkarmak için, her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde ve AKİB’de de ihracatçılarımız görevlerini yapıyorlar ve yapmaya da devam edeceklerdir” diye konuştu.

İhracatta İspanya, başı çekiyor

Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2019 yılının Şubat ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; İspanya, Irak, Mısır, Hollanda ve Malta olduğunu açıkladı. Malta’ya %13.710, Nijerya’ya %429, Lübnan’a %254 ve İspanya’ya %156’lık ihracat artışının önemli olduğunu dile getiren Ateş, “Türkiye geneli ihracata katkımız %8,3” dedi.

Hatay, 9’ncu sırada

Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş, 2019 yılının Şubat ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 9., Kayseri’nin 12., Adana’nın 13., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 33. sırada olduğunu belirtti.

Nar ve domates zirve yaptı

Yaş meyve ve sebze sektörü Şubat ayı ihracatını değerlendiren, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin ise, Türkiye ekonomisinde kilit konumunda yer alan yaş meyve sebze sektörünü ihracatının, Şubat ayında 166,3 milyon dolarlık değerle Türkiye geneli ihracat rakamlarında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Sebze ürünleri ihracatının, yaş meyve sebze ihracatı içinde değerde %42’lik paya sahip olduğunu belirten Sin, bu rakamların, ülkemiz ekonomisine göz ardı edilmemesi gereken katkılarda bulunduğunu ifade etti.

Şubat ayı yaş meyve sebze ihracatının birlik adına bereketli geçtiğini belirten Başkan Sin; meyve ürünlerinde Nar’ın 13 milyon dolarla, Sebze ürünlerinde ise Domates’in 40 milyon dolarla liste başını çektiğini belirterek, AKİB’in, genel yaş meyve sebze ihracatına yaptığı 83 milyon dolarlık katkı ile diğer birlikler arasında birincilik istikrarını koruduğunu vurguladı.

Şubat ayında en çok ihraç edilen ürün domates olurken, onu sırasıyla limon, mandalina ve biber takip etti. Şubat ayının şampiyonu domates ihracatında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla değerde %30’luk artış yaşanarak 40 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Şubat ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke %30’luk payla Rusya Federasyonu olurken, onu sırasıyla Romanya, Irak, Ukrayna ve Almanya takip etti.

Bir cevap yazın