Bu gala çok konuşulacak

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi’nin 9. Olağan Genel Kurulu gala gecesi İskenderun’da yoğun bir katılımla gerçekleşti. MÜSİAD Genel Başkanı, Hatay protokolü, iş ve sanayi sektörünün dinamiklerini buluşturan gecede uzun süredir MÜSİAD Hatay Şube Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Fatih Tosyalı, başkanlığı işadamı Abdullah Bozatlı’ya teslim etti.

Ramada Otel’de düzenlenen geceye Hatay Valisi Rahmi Doğan, Kilis Valisi Recep Soytürk, Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, DEİK Başkanı ve MÜSİAD Eski Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Bozatlı, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı ve kardeşi Fatih Tosyalı, Hatay eski Milletvekili Orhan Karasayar ile Mehmet Soydan, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve çok sayıda işinsanı katıldı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayıp MÜSİAD’ın tanıtım filmi ile devam eden programda, Hatay Valisi Rahmi Doğan, il ekonomisi, coğrafi yapısı ve sanayi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

“Hatay’ın gelişmesi için birlikte çalışıyoruz”

Hatay Valisi Rahmi Doğan, ilin ekonomik yapısı ve iş insanlarının katkısına değinerek, “Öncelikle MÜSİAD Hatay Şubesi’nin yeni yönetiminin hayırlı olmasını diliyor ve Derneğin hayırlı hizmetlerine devam etmesi temennisiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hatay’ın daha da gelişmesi, ilerlemesi için bizimle birlikte düşünen, çalışan, dertlenen iş adamlarımızla bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Hatay 5.524 km² yüzölçümüne sahiptir. Hatay, 6360 sayılı Kanuna göre Büyükşehir statüsüne kavuşmuştur. Hatay İli nüfusu 2017 ADNKS tespitlerine göre 1.575.226 kişi olup, nüfus yoğunluğu 285 (kişi/km2)’dir. 1 Büyükşehir Belediyesi, 15 ilçe belediyesi ve 593 adet mahalle yapılanması bulunmaktadır. Hatay’ın ekonomisine sanayi, tarım, lojistik ve ticaret sektörleri hâkimdir. Ayrıca, inanç ve kültür turizmi de önemli katkı sağlamaktadır. Hatay şirketlerinden 4 firma ülkemizdeki ilk 100 Sanayi Kuruluşu içerisinde, 13 firma ise ilk 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde yer almaktadır. Ülkemizdeki İlk 1.000 İhracatçı Firma içinde ise; yaş sebze – meyvede 2 adet Hatay firması bulunmaktadır.. İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nın 1975 yılından itibaren üretime geçmesinden sonra Demir-çelik sanayi önem kazanmış, İskenderun ve Payas civarlarında orta ve küçük ölçekli sanayi kuruluşları faaliyete geçmiştir. Ayrıca filtre, zeytin ve zeytinyağı, çırçır prese, mobilya üretimi ile ayakkabı-deri işletmeciliği Hatay Sanayisinin alt sektörlerini oluşturmaktadır. İskenderun Limanı, kara ve demir yolları ile yurt içi ve uluslararası bağlantıya sahiptir. Körfezin kapasitesi, donanımı, etki bölgesi ve taşınan yük miktarı göz önüne alındığında, hinterlandı sadece Hatay ve Türkiye ile sınırlı değildir. Aynı zamanda Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’ya da hitap etmektedir. İskenderun Liman Başkanlığı’nın yetki sahasında; 2 liman, 1’i yapım aşamasında 11 iskele, 4 balıkçı barınağı ve 8 şamandıra bulunmaktadır. Bu tesislere, 2018 yılı 11 ayında 1.485 yerli ve 2.944 yabancı bayraklı olmak üzere toplam 4.570 gemi uğramış ve 52,3 milyon ton yük işlemi gerçekleşerek, en fazla yük işlemi yapılan 3’üncü Liman Başkanlığı olmuştur.

“Geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz”

MÜSİAD Hatay Şubesi’nin yerel kalkınma ve sosyal sorumluluk projeleriyle adından söz ettirdiğini söyleyen Vali Doğan, “Dünyanın en eski şehirlerinden olan Hatay, modern hayatın giderek yozlaştırdığı değer dünyamızda, tüm insanlığa örnek hoşgörüsüyle ülkemizin önemli bir değeri olmuştur. Çok zengin bir kültürel mirasa sahip olan Hatay, yarın bugünkünden daha ilerde olmak zorundadır. Bizim bütün çalışmalarımız, bütün mesaimiz bunun içindir.  Bizlere düşen, ilimizi tüm dünyaya örnek olacak şekilde daha çok sevmek, birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaktır. Küresel düzeyde rekabet edebilmek için yerel düzeyde birlik beraberliği, ortak çalışmayı sergilemek gerektiğine inanıyorum. Bizler de, valiliğimizin koordinatörlüğünde tüm kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz ve vatandaşlarımızla, yaslandığımız tarihin bize yüklediği sorumluluğun büyüklüğünü bilerek geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz. Hatay’ın parlak geleceğine birlikte yürüdüğümüz bu yolda sivil toplum örgütlerinin yaptığı katkılar son derece önemlidir. Bu sivil toplum örgütlerinden olan MÜSİAD Hatay Şubesi, kurulduğu 2008 yılından beri hedefleriyle, vizyonuyla, misyonuyla ve faaliyetleri ile ilimize büyük katkılar sağlamış, sağlamaya da devam etmektedir. Üyeleriyle ilimizde binlerce kişiye istihdam sağlayan MÜSİAD Hatay Şubesi, gerek yerel kalkınma projelerimize verdiği destek gerekse gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle ilimize hizmet etmeyi amaçlayan hemen her platformda yer almıştır. MÜSİAD Hatay Şubesi, kurulduğu günden bu yana öğrencilere verdiği burslar ve ilimizde ihtiyacı olan okullara teknik destek sağlaması ile geleceğimiz için en kârlı yatırım olan eğitim yatırımlarımıza da destek vermektedir. Girişimciler, sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir unsurudur. Gelişimin, ilerlemenin sürekliliği için girişimcilerin varlığı kadar önemli bir diğer konu da yeni girişimciler yetiştirebilmektir. İlimizin sahip olduğu potansiyelleri katma değere dönüştürecek girişimcilerin varlığı, ekonomik açıdan hayati önem taşımaktadır. Bu anlamda MÜSİAD da hem ülkemiz hem de ilimizin kalkınmasında önemli rol oynayan girişimci iş adamlarımızın kurumsallaşarak daha uyumlu, örgütlü ve farklı bir enerjiyle daha verimli çalışmalarını sağlayan önemli derneklerimizden biridir” diyerek, MÜSİAD Hatay Şube Yönetim Kurulu’na gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilimize yaptıkları katkılardan ötürü teşekkür etti.

“Bir çok başarıya birlikte imza attık”

Genel Kurulun gala gecesine katılarak kendilerini onurlandıran herkese teşekkür eden Fatih Tosyalı, “Misyonumuzdan aldığımız enerji ve oluşturduğumuz sinerji ile hedeflenen vizyonumuz doğrultusunda, başarılı ve önemli birçok organizasyona, çalışmaya birlikte imza atmanın haklı gurur ve hazzını sizlerle beraber yaşıyoruz. Genel kurulun ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyor, kuruluştan bugüne kadar çeşitli kademelerde hizmet veren tüm üyelere ve yeni dönemde görev alacak olan yönetimdeki arkadaşlara teşekkür eder, başarılar dilerim ” dedi.

“MÜSİAD’ın üyesi olmaktan onur duydum”

Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel ise, MÜSİAD’ın güçlü bir hareketin topluluğu olduğunu belirterek, “15 Temmuzda dimdik ayakta durarak ülkesinin ve milletinin yanında olmuştur. Bende MÜSİAD’ ın bir üyesi olduğumda o an onurlandığım günlerden birisidir. Hep birlikte güçlü bir millet olarak vatanımıza ve milletimize faydalı hizmetler yapmaya devam edeceğiz. Ben bu genel kurulun ülkemize ve bölgemize hayırlar getirmesini canı gönülden diliyorum” dedi

“Sanayinin ve ticaretin atar damarı Hatay”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da barış Kenti Hatay’da, bu güzel organizasyonda bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Maharetli kişiler için, “on parmağında on marifet” sözünü kullanırız.  Bereketli Toros Dağları’ndan aldığı ilhamla Hatay da; ülkemizin, marifetleri ve güzellikleri saymakla bitmeyen şehirlerinden biri. Ünü bütün dünyaya yayılan mutfağı, barındırdığı tarihi yapılar ve köklü kültür mirasıyla Hatay, gelenin, bir daha gelmek için fırsat kolladığı bir marka şehir. Son yıllarda modern yapılarla çevrilse de, Antakya sokaklarında adım adım tarihin içinde ilerliyorsunuz ve şehirden ayrılırken, doğasıyla, sıcak gelenekleriyle, tam manasıyla Anadolu’yu içinize dolduruyorsunuz. Anadolu’nun bu kadim kenti, aynı zamanda sanayinin ve ticaretin de atar damarlarından biri konumunda bulunuyor. Sanayi üretiminde önemli performans gösteren şehir, Uluslararası İskenderun Limanı’yla da bölgenin dışa açılan kapısı oluyor. Hatay’ın, üretim ve ihracat performansıyla ülke ekonomimize yaptığı katkıdan memnuniyet duysak da, bölgenin potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda görüyoruz ki, aslında daha yapacak çok işimiz var. Hatay şubemiz başta olmak üzere, MÜSİAD olarak bu noktada sanayici ve iş insanlarımıza elimizden gelen desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

“Mücadelenin diğer adıyız”

MÜSİAD’ın büyük bir aile olduğunu ve sürekli büyüdüğünü söyleyen Kaan, “MÜSİAD’ımız bu yıl 29’uncu yaşını doldurmaya hazırlanıyor. Bunu, Türkiye’de 86 nokta ve dünyada 91 ülkede, 221 noktada faaliyette olmamızın yanında, bir  “Medeniyet Davası”nın eriştiği mertebeye atfen söylüyoruz. MÜSİAD’ın temellerinin atıldığı 1990 yılı, Anadolu sermayesinin, cevherini fark etmeye başladığı döneme denk gelir. O yıl, iş dünyasının alışılagelmiş kalıplarının kırılmasının ayak seslerinin duyulduğu yıldır. Yol, karşımızda boylu boyunca dururken görmezden gelmek, içimizdeki inanca, coşkuya yakışmazdı; yürüdük! Çünkü bizim aşkımız, önümüze çıkan engellerden çok büyüktü. Sendeledik, düşeyazdık; hamdolsun, kolumuzdan tutanımız vardı, bugünlere ulaştık. İşte, biraz da bu yüzden, “MÜSİAD mücadelenin diğer adıdır” diyoruz. Bu çetrefilli yolda, elbette ki tek başımıza ilerlemedik. Bizlere inanan kıymetli dostlarımızla, değerli üyelerimizle ve sorgulamadan, aramıza duvarlar örmeden yanımızda durmaya niyetlenen herkesle yol aldık. Her zaman birlikte olmanın, beraber büyümenin gücüne inandık. Gücümüz; üretmekten, gelişirken geliştirmekten, hem yerel hem global düşünebilmekten ve herkesi kucaklayan geleneğimizden geliyor. Biz kardeşliğe inanıyoruz, birlikte büyümeye inanıyoruz” dedi.

“2018 zor bir yıl oldu”

2019 yılında ülkeyi ve iş dünyasını nasıl bir ekonomik tablonun beklediğini de anlatan Kaan, “2018 yılı, hem Türkiye hem de dünya ekonomi politiği tarihinde önemli kavşaklardan biri olmuştur. Farklı aktörlerin öne çıktığı bu yıl, ticaret savaşları kavramının gündemimize girdiğini gördük. Bu süreç, küresel ekonomi içerisinde sahip olacağımız konumun belirlenmesi noktasında, bizler için büyük bir fırsattır. Bu fırsat alanını gelişmiş ülkelere teslim etmeyerek, daha rekabetçi bir yapıya kavuşabilmeliyiz; fırsat, tam da bu noktadadır. Türkiye için şimdi, enerjimizi boşa harcatacak ve hareket kabiliyetimizi sınırlayan anlık gelişmelerle boğuşmak yerine, uzun vadeli politikalara odaklanmak zorundayız. Geride bıraktığımız yıl zordu, fakat bizler için bir o kadar da öğretici, geliştirici oldu diyebiliyoruz. Zorlukları doğru tahlil ederek oluşturacağımız yol haritası, bizleri kalıcı ve sürdürülebilir bir başarıya taşıyacaktır. Bunları söylerken, Türkiye Ekonomisinin kendine özgü dinamikleri olduğunu ve tehdit ya da kırılganlık fark edildiğinde bunu ortadan kaldıracak mekanizmalara sahip olduğunu, geçmişteki tecrübelerimizden biliyoruz. Bu tecrübe ve birikimin verdiği isabetli refleksle Türkiye, zor bir yıl olacağı öngörülen 2019’a, kendi siyasi ve ekonomik paradigma değişimini başlatarak iyi bir hazırlık yaptı. Bu kapsamda açıklanan “Yeni Ekonomi Programı (YEP)” hepimizi, oluşturulan kara tablodan uzaklaştırarak, ülkemizin potansiyelini bir kere daha fark etmeye yöneltmiştir. 2018 yılı rakamlarına baktığımızda, ilk iki çeyrekte sırasıyla yüzde 7,2 ve yüzde 5,3 büyüyen Türkiye Ekonomisi, üçüncü çeyrekte gösterdiği 1,6 büyüme performansıyla, programın ilk aşaması olan “Dengelenme Süreci”ni başarıyla sürdürmüştür. Devam eden Dengelenme Süreci’nde bizlerin bir kazanım daha edinmesi gerekiyor: Tüketim merkezli ekonomiden, üretimi temel alan bir ekonomiye geçişte, bu süreci bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Stratejik Sektörler ve Politikalar Başkanlığı ve Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu başta olmak üzere, MÜSİAD olarak etkin rol alıyoruz. Konuyla ilgili üzerinde titizlikle çalışarak ortaya koyduğumuz önerilerimizi, ilgili makamlarla paylaşıyoruz” derken, Hatay Şubesi’nin Genel Kurulu’nun hayırlar getirmesini diledi.

Programın sonunda Hatay MÜSİAD 10. Yılını dolduran üyelerine plaket takdimi yapıldı. Yeni yönetim kurulunun tanıtılmasının ardından günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.


YENİ YÖNETİM KURULU
Abdullah Bozatlı başkanlığındaki MÜSİAD Hatay Şube yeni yönetimi şu isimlerden oluştu; Ali Özyurt, Mehmet Şükrü Baysal, Erdem Ünlüçetinkaya, Nuri Günal, Yasin Keleş, Kerem Kök, Atıf Ceritbinmez, Baran Özbalık ve Süleyman Alıcı.
Denetim Kurulu’na ise, Halit Arslan, Besime Kireççi ve Gülperi Avcı getirildi.

Bir cevap yazın