Güneş enerjisi de yerli ve milli üretim trendinde

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karakılçık Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’ın güneş enerji potansiyeli bakımından ülkenin en önemli bölgelerinden biri olduğunu belirterek, bölgede güneş enerjisi santralleri(GES) yatırımının yaygınlaştığına dikkat çekti.

Son yıllarda teşvikler sonucunda enerji santral kapasitelerinde ciddi oranda artış yaşandığına işaret eden Karakılçık, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’da oluşturulan santrallerin kurulu gücünün 331 megavata ulaştığını ifade etti.

Güneş pillerinin de ülkede üretilmesiyle, tamamı yerli ve milli güneş santrallerinin de yapılabileceğine dikkat çeken Karakılçık, “Güneş enerjisinin ekonomiye kazandırılması için 2013 yılından itibaren yoğunlaşan destekler, Bakanlığımızın belli programları çerçevesinde artmaya devam edecektir. 10 yıl önce bu konuda yatırımcılar hiç yeterli bilgiye ve altyapıya sahip değilken şu an bu konu ciddi biçimde bölgemizde yatırımcılar için cazip bir durum haline gelmiştir. Ayrıca bakanlığın güneş santrallerine verdiği teşvikler, elektrik üreten yenilenebilir kaynaklar arasında önemli yere sahip. Bunun dışında bakanlık bazı bölgelerde özellikle güneş panellerini temel elemanlı olan güneş pillerinin yapılması konusunda ciddi destekler sağlamaktadır. Pillerin ülkemizde elde edilmesi sonucunda bir güneş santralinin tamamının üretimi yerli ve milli olma noktasına gelmiş olacak” dedi.

Bir cevap yazın