İSTE’den tıp dünyasına ses getirecek buluş

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli,  Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola’nın kalp krizi riskini önceden tahmin edebilen biyosensör geliştirdiğini söyledi.

Üniversite olarak genetik, tıbbi ve teşhis teknolojileri alanında çalışmalar yaptıklarını aktaran Rektör Dereli, İSTE’de teknolojiye yönelik çalışmaların gün geçtikçe artığını söyledi.

Yapılan çalışmanın tıp dünyasında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dereli, “Üniversite olarak cihaz geliştirmemizin  yanı sıra genetik, tıbbi ve teşhis teknolojileri alanında çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda hocalarımız kalp krizi riskini önceden anlık olarak hızlı ve doğru bir şekilde tahmin edebilen bir biyosensör geliştirdiler. Araştırmacılarımızın buluşlarının ticarileşmesi için her türlü desteği vermekteyiz” dedi.

Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola da tasarladıkları biyosensörün mevcut durumda bulunan troponin kan testinden farklılık ve avantajlar içerdiğini vurgulayan Dereli, “Yaptığımız biyosensör tıp dünyasında önemli bir ses getireceğini hatta tıp dünyasında bulunan kalp ve damar cerrahlarının şimdiki kullanılan troponin kan testlerinde önemli bir alternatif olacağını söylememiz mümkündür” ifadesini kullandı.

 

Bir cevap yazın