Türkiye’de sadece Hassa’da yetişiyor

Türkiye’de sadece Hassa’nın Suriye sınırı boyunca uzanan bereketli volkanik arazilerinde yetişen “derviş pirinci” için hasat telaşı başladı. Sınıra yakın volkanik arazide doğal kaynak sularıyla yetiştirilen ve lezzetiyle dikkat çeken pirinçte bu yıl 250 ton civarında rekolte bekleniyor.

Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner, Türkiye’de sadece ilçelerinde yetiştirilen derviş pirincinin bölgede yıllardan beri üretildiğini ve dekar başına yaklaşık 500 kilogram ürün elde edildiğini söyledi.

Derviş Pirincinin tanelerinin kırmızımsı renkte olması dolayısıyla diğer pirinçlerden farklı olduğunu söyleyen Şahiner, “Bu pirinç diğerleri gibi berrak beyaz değildir. Aynı şekilde kendine özgü bir tadı da var. Pirinç volkanik arazide taşların arasında üretiliyor, volkanik araziden çıkan doğal kaynak suyuyla sulanıyor. Derviş pirinci başka bir yerde üretilmiyor. Ürün insan gücüyle ekilip toplanıyor. Makine kullanılmadığından emek çok büyük. Toplanan pirinç çeltikleri, kuruması için yaklaşık bir hafta süreyle uygun bir araziye seriliyor ve sık sık karıştırılıyor. Ürün, tamamen kuruduktan sonra çeltik fabrikalarında tüketime hazır hale getiriliyor” dedi.

 

Bir cevap yazın