Hatay, Türkiye’deki 10 özel il arasında

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)’nin birlikte yürüttüğü “İhracat Destek Ofisleri İşbirliği Protokolü İmza Töreni ve Tanıtım Toplantısı”nda, aralarında Hatay’ın da olduğu Türkiye ihracatının yüzde 85’ini üstlenen 10 ilde destek ofisleri kurulacağı belirtildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen törende, kamu ve özel sektör olarak “yeni ürün, yeni pazar, yeni ihracatçı” hedefine odaklanırken, yeni ihracat rekorları kırmak için yapılan girişimler değerlendirildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ilk aşamada 16 ilde, 25 oda ve borsayla ihracat destek ofisleri kuracaklarını belirterek, “Bu 16 ilimiz 53,6 milyar dolar ihracatla 2017 yılı ihracatımızın üçte birini gerçekleştirdi. Şimdi hedefimiz hem bu rakamları daha yukarı taşımak hem de ihracatçı olmayan ya da çok az ihracatı olan illerimizi de desteklemek” dedi.

“El birliğiyle Türkiye kazanacak”

Türkiye ihracatının yüzde 85’ini 10 ilin üstlendiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu illerin 4’ü Marmara Bölgesi’nde, 3’ü Ege Bölgesi’nde, bir tanesi Ankara’da olmak üzere İç Anadolu Bölgesi’nde, bir tanesi Hatay olmak üzere Akdeniz Bölgesi’nde, bir tanesi de Gaziantep yani Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde.. Ticaret Bakanlığımızın100 Günlük Eylem Planı’na, en az 10 ildeki odalarda ihracat destek ofisi kurulması hedefini koydu. Bu 10 ile ilave olarak, 6 ilde daha bu ofislerden kurma çalışmasına başladık. Böylece kurulacak İhracat Destek Ofisleri ile kurulacak oda sayısını da 25’e yükselteceğiz. Bu odaların, ihracatçı sayısını artırmak için firmaları bilgilendirerek, ihracat desteklerini anlatacağız. Çünkü, ihracat yapmayı hala yeterince bilmiyoruz. Yunanistan’ın ithalatında 12., Bulgaristan’da 9., Rusya’da 22. sıradayız. Bu ülkelerde Türk malları hem kalitesiyle hem de fiyatıyla avantajlı olmalı. Artık sorumluluğumuz ve motivasyonumuz daha yüksek. Ortak hedefe kilitlenmenin meyvelerini, ekonomiye yeni ihracatçılar kazandırarak ve yeni ihracat rekorları kırarak önümüzdeki günlerde inşallah göreceğiz. El birliğiyle Türkiye’nin kazanmasını sağlayacağız” dedi.

 

 

Bir cevap yazın