Hatay’a ikinci üs bölgesi kuruluyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bakanlığının 2019 Yılı Bütçe Teklifi’ne ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki konuşmasında, İdlib’e yönelik yapılacak faaliyetler için Reyhanlı’da üs bölgesi tesis edildiğini, Kumlu’da ise üs bölgesi tesisi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı 14 hastanede emniyet tedbiri aldıklarını, bazılarının tamamının, bazılarının da bir kısmının güvenlik güçlerine tahsis edildiğini vurgulayan Akar, hava ve füze savunma sistemleri tedariğine ilişkin bilgiler de paylaştı.

İdlip hazırlığı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin görev yapacağı harekât bölgelerinde konuşlanma ihtiyaçlarına yönelik yurt içi ve sınır ötesinde üs bölgesi kurulması çalışmalarına devam edildiğini belirten Akar, “Bu kapsamda Fırat Kalkanı Harekatı’na yönelik yurt içinde 5 adet üs bölgesi, sınır ötesinde ise 4 adet üs bölgesi inşa edilmiştir. TSK unsurlarının konuşlandığı İdlib’de kurulan 12 adet gözlem noktasının yanı sıra, İdlib’e yönelik yapılacak faaliyetler için yurt içinde Reyhanlı’da üs bölgesi tesis edilmiş, Kumlu’da ise üs bölgesi tesisi için çalışmalar sürdürülmektedir” dedi.

5 hastane güvenlik güçlerine tahsis edildi

Akar, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konuşlu Sağlık Bakanlığı’na bağlı 5 hastanenin tamamının (Van, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Elazığ) ve 9 hastanenin (Şanlıurfa, Ağrı, Gaziantep, Erzurum, Yüksekova, Kilis, İskenderun, Reyhanlı, Hatay) emniyet tedbirleri alınmış bir bölümünün, güvenlik güçlerine tahsis edildiğini anlattı.

NATO’dan takviye talebi

Türkiye’nin hava ve füze savunmasının takviyesi amacıyla NATO’dan talepte bulunduklarını belirten Akar, halihazırda bir İspanyol Patriot ve bir İtalyan SAMP-T bataryasının Türkiye’de görev yaptığını ifade eden Akar, “Ülkemizin hava savunmasını kendi imkan ve kabiliyetleriyle karşılama yönündeki çalışmalar sürmektedir. Bu süreçte öncelikle, teknoloji transferi ve ortak üretim imkanı sağlayan ve mümkün olduğu kadar erken teslim koşulu içeren seçenekler üzerinde durulmuştur. Ancak, bu gayretleri neticelendirmek mümkün olamamıştır. Aciliyet arz eden hava savunma sistemi ihtiyacımızın bir an evvel karşılanması maksadıyla Rusya Federasyonu’ndan S-400 sistemleri tedariki için başlattığımız süreçte belli bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. 2019’da teslimi planlanan bu sistemler ile ülkemiz, önemli bir hava savunma yeteneği kazanmış olacaktır” dedi.

Amaç, dışa bağımlılığı en aza indirmek

Akar, ayrıca teknoloji transferi ve ortak üretim yoluyla milli sistemleri geliştirmek üzere başlattıkları çalışmalara değinerek,  hedeflerinin henüz başlangıç aşamasında olan bu çalışmaları başarıyla tamamlayıp, ülke savunmasının sağlanmasında ve daha uzun menzillerde Türkiye’nin kendi tasarımı olan sistemleri geliştirebilmek ve dışa bağımlılığı mümkün olan en az seviyeye indirmek olduğunu vurguladı.

Mayınlı bölgelerde temizlik

Çoğunluğu doğu ile Suriye sınır bölgesinde yer alan mayınlı bölgelerin temizliğine 2004’ten itibaren devam edildiğini aktaran Akar, “Bugüne kadar 214 milyon 732 bin 307 metrekarelik mayınlı alanın 50 milyon 649 bin 739 metrekarelik bölümünün temizliği tamamlanmıştır. Mayın ve patlamamış mühimmat temizleme faaliyetleri, Özel Mayın Arama ve Temizleme, Jandarma Özel Mayın Arama ve Temizleme Birlikleriyle, bazı sivil firmalar marifetiyle yerine getirilmektedir” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,  ayrıca bedelli askerlik için şu an itibariyle 724 bin 144 kişi müracaatta bulunduğunu, bunlardan 578 bin 887’sinin işlemlerinin tamamlandığını da sözlerine ekledi.

 

Bir cevap yazın