Sağlıklı yaşamın zirvesinden ‘İNME’yin!

İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü, 29 Ekim ‘Dünya İnme Günü’ dolayısıyla Sağlıklı Yaşam Parkı’nda açtığı stantla yaşlıları ‘İnme (felç)’ hastalığı ile ilgili risk faktörleri, nedenleri, belirtileri ve koruyucu önlemleri konusunda bilgilendirdi. Vatandaşlara tansiyon ölçümü de yapan sağlık ekipleri, ‘Sağlığınız kıymetli… Kıymetini bilin” diyerek, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

“Zaman kaybetmeden doktora başvurun”

‘İnme (felç)’ hastalığı konusunda düzenledikleri farkındalık etkinliği ve hastalık hakkında bilgiler veren İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzman Doktoru Ömer Alışkın, “Kan kalpten boynumuzun iki yanında yer alan iki büyük damar aracılığı ile beyine taşınır. İnme kalp krizi gibi oluşur. Kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler beyine ulaşamaz. Bu durum beyin dokusunda hasara yol açar ve inme olarak adlandırılır. Damarların iç duvarlarında depolanan yağ damarlarda daralmaya ve sertleşmeye yol açar. Bazen oluşan kan pıhtısı damarı tıkar, kan akımı kesilir ve hasar oluşur.

Damarlarda yağ birikiminin kontrol edilebilen üç ana sebebi ve inme oluşumunda en önemli risk faktörleri tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivitedir.  Bu risk faktörleri yüksek kan şekeri (diyabet), yüksek kan basıncı (hipertansiyon), yüksek kan yağları (hiperlipidemi) gibi ciddi problemlere yol açar. Damarlarda yağ birikimi çocukluk çağında dahi başlayabilir. Yaşlanma ile daha da kötüleşir. İnmenin belirtileri genellikle ani gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir yarısında kuvvet kaybı yaşamasıyla ortaya çıkar. Bunların dışında aynı bölgelerde uyuşma, bayılma, bilinç bulanıklığı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı, bilincin tamamen kaybı da bu hastalığın belirtileri arasındadır. İnme bulguları olayın beynin hangi bölgesini etkilediğine ve şiddetine bağlıdır. İnme bulguları olduğu zaman çok şiddetli olmasa dahi en kısa sürede hastaneye gidilmelidir. Çünkü inme ilerleyebilir. İnme riskini azaltmak için; tütün ve alkol kullanımından uzak durulması, sigara dumanına maruz kalmamak, günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak, diyette yağ, şeker ve tuzu azaltmak, günde 5 öğün sebze ve meyve tüketmek ve ayrıca doktora danışarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri ve kilomuzu öğrenerek, doktorun önerilerine uymak hastalığın önüne geçecektir” dedi.

 

Bir cevap yazın