Şarbon hakkında bilinmesi gerekenler

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Hatay Kent Konseyi işbirliğiyle, son günlerde halk sağlığını ciddi anlamda tehdit eden şarbon hastalığı ile ilgili önemli bir konferans gerçekleştirildi.
HBB Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon, Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Bozkurt, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Tramvatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydıner Kalacı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Elmalı, Halk Sağlığı bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı, kent konseyi üyeleri ve stk temsilcileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon, konferansı şarbon hastalığının ne olduğu, nasıl bulaştığı ve hastalığa karşı alınabilecek önlemler ile ilgili farkındalık yaratmak amacı ile düzenlediklerini söyledi.

“Şarbon, mikrobik bir hastalıktır”

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Elmalı, şarbon hastalığının en çok koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlarda göründüğünün altını çizerek; “Bu mikrobik hastalığın etkeni bacillus anthracis isimli bakteridir ve dezenfektanlara karşı oldukça dirençlidir. Bu bakteri toprakta, merada ve sularda 50-60 hatta 100 yıl canlı kalabilir. Sadece hayvana temas ya da etini tüketmek ile bulaşır, insandan insana bulaşmaz. Şarbon hastalığı taşıyan hayvanların mutlaka yakılarak ve üzerine kireç dökülerek imha edilmesi gerekir”  dedi. Elmalı, ayrıca ne şekilde olursa olsun mezbahalarda kontrol altında kesilmeyen etlerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiği hususunda da ısrarla uyarılarda bulundu.

“Şarbon en etkili biyolojik silahlardan biridir”

Halk Sağlığı bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı ise şarbon hastalığının ilk olarak 18. yy. ortaya çıktığı belirterek, “Hayati öneme sahip olan şarbon mikrobu, mide, bağırsak ve akciğerlerinde tutunabiliyor. Deri şarbonu, sindirim sistemi şarbonu, solunum sistemi (akciğer) şarbonu olarak çeşitli türleri var. Hastalıklı hayvanın etinin yenmesi ya da teması ile bulaşan bu hastalığın tedavisi aşı ve antibiyotik ile mümkündür. En çok veteriner hekimler, kasaplar, hayvancılıkla uğraşanlar, mezbaha ve laboratuvar çalışanlarına bulaşır. Bu tehlikeli hastalık en etkili biyolojik silahlardan biridir” diyerek, son zamanlarda şarbon hastalığının ülkemizdeki vakalarına değindi.
Daha sonra, soru cevap şeklinde devam eden konferansta Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Elmalı’ya, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon Halk Sağlığı bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı’ya ve HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden Hatay MKÜ Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Tramvatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydıner Kalacı’ya çiçek takdiminde bulundu.
 

Bir cevap yazın