HADO projesinde havanda su dövülüyor!

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediyesi arasında kızışan iskele krizi nedeniyle, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil tarafından düzenlenen Hatay Deniz Otobüsü Projesi(HADO) bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı da sonuç vermedi. HADO seferlerinin başlaması için İskenderun iskelesi, LİMAK tersanesi, balıkçı barınağı, Nato iskelesi ve HBB’nin yeni bir iskele yapımı gibi birçok alternatifin masaya yatırıldığı toplantıda, çözümden yana tavırlar sergilense de taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO)’da düzenlenen toplantıya İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in yanısıra, HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden, Ak Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, MHP İskenderun İlçe Başkanı Turan Bozkurt, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, belediye meclis üyeleri, esnaf oda başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

 “İskele, babamın malı değil”

HADO için güzel bir başlangıç yapıldığını, ancak devamının getirilemediğini vurgulayan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, “Hepimizin amacı halka hizmet etmektir. Hatay’daki birlik ve beraberlik ortamını koruyarak Hatay’ı hak ettiği yere getirmek için çalışıyoruz. Günlerdir HADO projesi ile ilgili konuşuluyor. Bilgi kirliliği de var. İş o kadar çığrından çıktı ki “İskenderun’da HADO’yu Seyfi Dingil engelliyor” şeklinde gerçek dışı bazı yorumlar yapılıyor. Bu toplantıyı düzenlememizdeki amaç bu sorunu ortak akıl çerçevesinde çözmektir. 24 Temmuzda belediyemize bir yazı geldi. Biz de dedik ki kendilerine projeyi getirin bir bakalım. Bunun üzerine, ‘980 metrekarelik yeri bize tahsis edin’ dediler. Bu iskele İskenderun Halkı’nın malı. Sonuçta, babamın malı değil!  Burayı halkımız kullanıyor. Çeşitli etkinlikler yapılıyor. Burası İskenderun halkının denizle buluşma noktasıdır. Biz HADO’ya karşı değiliz, ama İskenderun Halkının mahkûmiyetini de onaylayamayız. İskenderun halkına soralım. İsterseniz referanduma gidelim. Ver derlerse yine verelim. Biz İskelenin uç kısmını yani T kısmını geçici olarak HBB’ye yeni yer yeni iskele yapılıncaya kadar verelim. Bize örneğin “1 seneye kadar yeni iskeleyi yapacağız” deyin sağlam bir proje ile gelin, iskelenin bu kısmını verelim. Ama sonsuza kadar vermemiz mümkün değil. Olmasa vekillerimiz ile toplantı yapalım, birlikte çalışalım. HADO’ da bizim. Bugüne kadar hep üzerimize gelindi. Bu milletin parası. İlerleyen günlerde bir toplantı yapalım. Bu sorunu çözelim. Ne milletimizi üzelim, ne de HADO’yu zarara uğratalım. Sonuçta HADO’da bizim. Sakın yanlış anlamayın. Tüm bu sorunları çözmek için bu toplantıyı tertip ettik” derken, katılımcılara da teşekkür etti.

“HADO, herkesi heyecanlandıran bir proje”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş adına toplantıya katılan HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden ise, HADO’ya geç kalmak istemediklerini belirterek, “HADO bir savaş aracı yâda insanları birbirine düşürecek bir nesne değil, tamamen Hatay halkına hizmet için yapılmış bir projedir. Ve aslı itibari ile Hatay’ı dış ticarette deniz ticaretine açma projesidir. Biz Hatay’ı tanıtmak ve öne çıkarmak için mücadele eden bir belediye yönetimi sergiliyoruz. Biz bu çerçevede HADO projesini gündeme getirdik. Bu proje ile çok sayıda fizibilite var. Burada İskelenin sadece İskenderun halkına ait olması gibi bir durumda söz konusu değil. Şubat ayında meclise getirdiğimiz HADO projesinde istediğimiz 25 Milyona gelince; bu bir gemiyi satın almak için yeterli bir bütçeydi.  Biz o gün gemiyi satın almış olsaydık 10 Milyon kar etmiş olacaktık. O gün için en pahalı gemi 5 Milyondu. Bakın Hatay halkının 10 Milyon kazanç hakkı bu süreç içerisinde oluşmuştu. Ama kiralama yönetimine geçildi ve biz gemiyi alamadık. Hatay’a genel anlamda bakacak olursak, Hatay sahilden itibari ile başladığımızda önemli bir yerde. Türkiye’nin 4. Büyük limanı Hatay’da. ‘Hatay’ı bir lojistik üs yapalım’ gibi bir hükümet planı var. Biz HADO projesini yoktan var etmedik. Bu tür argümanları ve hükümet desteklerini düşünerek getirdik bu projeyi. Bugün burada bu projeye evet diyen meclis üyesi arkadaşlarım da burada. Başkanımın HADO için bir orta yol bulalım demesi çok güzel. Biz bu projeye artık geç kalmak istemiyoruz. Bizim kadar herkes bu proje için heyecanlanıyor. Bizler de bürokratlar olarak elimizden geleni yapacağızki Hatay dış ticarette deniz ticaretine açılabilsin. Bizim bu anlamda çalışmalarımız devam edecek. HADO projesi Hatay’a ekonomik değer katabilecek, turizmi canlandırabilecek bir proje olacaktır” dedi.

“HADO plansız yapılmış bir proje”

Ak Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler de, HADO’nun önemli bir proje olduğunu ve Hatay’ın turizmine katkı sağlayabilecek bir çalışma olduğunu belirterek, “HADO bir savaş aracı değil. HADO Ak Partili meclis üyeleri, HBB Başkanı ve çalışma arkadaşları arasındaki bir didişme konusu değil. Ama HADO için şunu söyleyebiliriz; HADO plansız yapılmış ve elde patlamış ve işin içinden nasıl çıkılacağı bilinmeyen bir proje. Ben Ak Parti Hatay İl Başkanı olarak şunu öneriyorum; Limak’ta tersane alanı var ve 1,5 yıl boş kalacak. Burada İskenderun sahili ve siluetini bozmayacak şekilde Milli Emlak’a HBB’nin bir başvurusu olsun. Bununla alakalı vekillerimizle birlikte Milli Emlak’a kadar çıkalım hızlandırılması için. O süre içerisinde Limak’taki tersane alanı kullanılabilir. Bugün HBB Meclisi HADO’nun kurulup kurulmamasına karar verdi. Kurulmasından sonra verilecek tüm kararlar, proje sorumluluğu HBB’ye aittir” dedi.

“Esnafa katkı sunacak her projede varız”

CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, Türkiye’deki ekonomik krize dikkat çekerek, esnafın bir nebze de olsa nefes almasına vesile olacak her projeye elini taşın koymaya hazır olduğunu söyledi.

Toplantı sonrası, bölge milletvekillerinin de katılımıyla sorunun çözümü için bir toplantı daha düzenlenmesine karar verildi.

Bir cevap yazın