Deli zeytin akıllandı!

Suriye sınırına sıfır noktasında bulunan Hassa Haydarlar Mahallesi’nde binlerce dönüm volkanik kayaların arasında yetiştirilen ve köylülerin ‘deli’ olarak adlandırdığı yabani zeytin aşılanarak, akıllı olarak adlandırılan verimli zeytin haline getiriliyor. Zeytin ağaçlarına gözü gibi bakan mahalle sakinlerinden Mustafa Dağlar, yaklaşık 10 bin dönümlük arazideki zeytinini aşılandığını belirterek, bölgede hayvancılığın bittiğini ve tamamen tarıma dönüş yapılacağını ifade etti.

‘Kuşların ektiğini tahmin ediyoruz’

Suriye sınırına sıfır noktasında bulunduklarını ifade eden mahallesi sakinlerinden Mustafa Dağlar, “Şu anda tam Afrin sınırındayız. Halk arasında, ‘Deli Zeytin’ kendiliğinden yetişen, genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, sade doğal zeytin demektir. Delice denir. Burasının 4 bin yıllık bir tarihi olduğu söyleniyor. Bu zeytinler de bildiğim kadarıyla, dedelerimizden, babalarımızdan duyduğumuza göre kuşlar tarafından ekilmiş. Bu zeminde zeytin yetiştirmek imkânsız ama kuşlar ekmiş… Allah’ın takdiri. Bu zeytinin bazı hastalıklara şifa olduğu da söyleniyor. Kalp damar tıkanıklıklarına, çeşitli bağırsak hastalıklarına, mide yanmalarına, kolesterola. Mesela yağ kolesterol yapar, bu yağ aksine kolesterolü öldürüyor. Şekeri dengelediği söyleniyor” dedi.

20 ile 35 kilo zeytinden 1 litre yağ alıyoruz’

Genetiği ile oynanmadığı için, zeytinin organik olduğunu söyleyen Mustafa Dağlar, “35 kilo ile 20 kilo zeytin 1 litre yağ verir. Az verir ama çıkan yağ çok değerli bir yağ olduğu için kıymetli. Genetiği ile oynanmadığı için, doğal olduğu için tam organik. Ne ilaç, ne gübre ne herhangi bir işlem yok. Kendiliğinden yetişen hakiki zeytin yani. Şimdi bu deli zeytinin verimi az olduğu için aşı yapmak gerekiyor. Burada hayvancılık bitmeye başladı. Tamamen tarıma dönmek gerekiyor. Delice zeytinleri aşı yaparak akıllı zeytin ile daha verimli hale getiriyoruz. Daha iyi tutuyor. Burası 90-100 bin dönüm delice zeytin. Şuanda 10 bin dönümü aşılandı. Deli zeytini akıllıya çevirdik, verim daha çok yükseldi daha kaliteli yağ çıkmaya başladı. Biz ‘Çubbal’ deriz halk arasında bu kuşlara. Bunlar belli bir mevsimde gelir, zeytin zamanı buradaki zeytinleri yutar, yuttuğu zeytini de başka bir yere götürüp pislediği zaman, zeytin çekirdekleri tohum olarak yerden çıkar” dedi.

 

 

Bir cevap yazın