Gözünüz çocuğunuzun üzerinde olsun!

Gelişim Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Merih Gül, okul çağı çocuklarında sıkça rastlanan göz problemlerinin, çocuğun başarısını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, bu problemlerin önüne geçmek için okul öncesi göz muayenesinin şart olduğunu söyledi.

Çocukluk çağı görme kayıplarının yüzde 70’inin önlenebileceğini söyleyen Op. Dr. Merih Gül, “İyi bir görme, çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi ve okul başarısı açısından en önemli faktörlerden birisidir. Ülkemizde çocukluk çağı görme kayıplarının yüzde 70’i önlenebilir nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle okula başlamadan önce çocukların göz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir. Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimi kanalıyla başlattığı 0-3 ay aralığında göz taraması gerçekleştiriliyor. Ancak şu anda okula başlayacak çocuklar bu program başlamadan önce doğduklarından, anaokulu ve birinci sınıfa başlayanlara özenle yaklaşmak gerekecektir” dedi.

“Her yıl okul öncesi göz muayenesi şart”

Çok geç fark edilen göz problemlerinde tedavi şansının kalmayabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Merih Gül, “Çocuklar, görme problemlerini, yetişkinler gibi direkt olarak ifade edemezler. Çoğunlukla; hırçınlık, okula uyumsuzluk, okula gitme isteğinin olmaması, sık göz ovuşturma, televizyonu yakından izleme şeklinde davranışlarda bulunurlar. Hatta çocuğun tek gözünün az gördüğü durumlarda, bunlardan hiçbiri görülmeyebilir. Böyle bir durumu, ailenin anlaması oldukça zordur. Bu nedenle sadece anaokulu ve birinci sınıf öğrencilerinin değil, her sene okul öncesi çocukların göz hastalıkları uzmanı tarafından, sakin bir ortamda dikkatle değerlendirilmesi önemlidir. Önceden bilgilendirilen bir çocuğun ailesi refakatinde uygun bir ortamda dikkatle muayene edilmesi, eksiklerin önüne geçilmesi açısından en önemli şart” dedi.

 

 

Bir cevap yazın