Türkiye’deki ekonomik koşulları tek kelimeyle özetledi: KRİZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, CHP PM Üyesi, Ankara Milletvekili ve Hatay Denetmeni Ali Haydar Hakverdi ile birlikte gerçekleştirdiği Hatay ziyareti kapsamında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti.

Ekonominin aktörleriyle istişarede bulunmak amacıyla bir araya gelen Böke, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13 maddelik tedbir reçetesini açıklarken, ‘Krizden kurtulmak için reçeteler hazır, biz de hazırız’ dedi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda Düzenlenen toplantıya, Selin Sayek Böke ve Ali Haydar Hakverdi’nin yanısıra CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ve yönetimi, partililer de katıldı.

“Hatay ciddi bir Suriyeli yükünü taşımak zorunda kaldı”

İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Çok hızlı bir süreç yaşıyoruz. Ülkenin genel anlamda yaşadığı problemlerin içerisinde Suriye’den kaynaklı yaşanan ekonomik sıkıntı gerçekten bizi büyük ölçüde zora soktu. Hatay, ciddi bir Suriyeli yükünü üzerine alıp taşımak zorunda kaldı. Esnafımız bu konuda ciddi şikâyetlerde bulunuyor. Odamıza yaklaşık 80’e yakın şirket kuran Suriyelilerin kaydı bulunmakta. Bu ciddi bir rekabeti beraberinde getiriyor. Bunların hepsini birden değerlendirdiğimiz de İskenderun ekonomisine ciddi bir yük getirdiğini görebiliriz” dedi.

 “Yangına birlikte su dökelim”

Türkiye’nin tarihinin en önemli dönemlerinden birini yaşadığını, derin bir ekonomik ve siyasal sorunla karşı karşıya olduğunu söyleyen CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise, yaşanan sorunun siyasetçilerin yanısıra işçinin, memurun, emeklinin, sanayicinin, esnafın yani toplumun gündeminde bulunduğunu belirtti.

Partisinin ekonomik krize çözüm olacak 13 maddelik reçetesini açıklayan Böke, “Biz bugün Türkiye’de yaşanıyor olan krizin esasında ne kadar derin olduğu bilinci ve kaygısıyla sizlerle buluşma ihtiyacı duyduk. Bugün Türkiye’nin yaşıyor olduğu ekonomik koşulları tarif etmek için sanırım tek bir kelime bulunmakta ‘Kriz.’ Bugünkü krizi okurken kur ve faiz üzerinden okuyoruz. Eğer bir ülkede hem faizler, hem de kur yüksek artış eğilimindeyse ekonominin işleyişine dair bir güven sorunu olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunları değiştirmek için Kamu İhale Kurumu(KİK)’nu öyle bir hale getirmeliyiz ki hiçbir siyasi güç onu bir daha değiştiremesin. Varlık fonu özel bir şirkettir. Kaynağı bütün Türkiye Cumhuriye’nin mirası ve hazinesidir. Hazine doğrudan özel bir özel şirket yöneticisi olarak  Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlanmıştır. Varlık fonu ortadan kaldırılmalı, Cennet Varlıkları’nın listeleri açıklanmalı. Partimizin 13 maddelik bir çözüm önerisi var. Güveni sağlanması için kamu işleyişini düzenlemek gerekmektedir. Siyaset sadece sandıktan ibaret bir şey değil. Tarif ettiğimiz 13 maddelik çözüm önerisi CHP’nin iktidar olmasını gerektiriyor. Bunun için de bir dahaki sandık sürecini beklememize gerek yok. O sandık sürecine kadar yapacağımız siyaset, demokrasiyi yaşatmanın aracı olabilir. Bir araya gelip birlikte bu siyaseti büyütebilirsek, o zaman canımızı yakıyor olan o yangını söndürmemize yarayabilecek. Bu yangına birlikte su dökmemiz gerekiyor. Bunun için de cesaretle bir sorun olduğunu, sorunu yaratanlara söyleyerek başlamamız gerekiyor. Çaresi çok kolay reçeteler hazır, biz de yapmaya hazırız” dedi.

Düzenlenen toplantı daha sonra soru cevap eşliğinde devam etti.

 

Bir cevap yazın