Göğüs ucu çatlağından korunma yöntemleri

Emzirme süresince meme başı çatlakları anneler için en büyük sorunlardan biridir. Meme başında oluşan çatlak ve yaralar; annede ciddi ağrılara neden olurken, emme zorlaşır, bebek yeterli süt alamadığından huzursuzlaşır. Bu süreç anne ve bebeğin her ikisi içinde, içinden çıkılamaz acı verici bir döngüye dönüşebilir. Belirtmek isterim ki; meme başı çatlaklarını engellemek meme başı çatlaklarını tedavi etmekten daha kolay!

İŞTE MEME BAŞI ÇATLAĞINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ!

  1. Gebeliğin 32’nci haftasından itibaren EMZİRME DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ alın. Bu eğitimi mümkünse doğumdan birkaç hafta önce tekrarlayın. Bu eğitimi Aile Hekiminizden talep edebilirsiniz. İskenderun Devlet Hastanesi EMZİRME POLİKLİNİĞİMİZE başvurarak bu eğitimi talep edebilirsiniz. Bu eğitimler ücretsiz verilmektedir.
  2. Eğer emzirme esnasında göğsünüzde ağrı oluşuyorsa büyük ihtimalle BEBEĞİNİZ MEMEYE DOĞRU TEKNİKLE YERLEŞMEMİŞTİR. DOĞRU TEKNİK; temel olarak bebeğin memenin başını değil memenin koyu renkli kısmı olan etrafını emmesi ile olur. Bebeğiniz memeye yerleştiğinde acı çekiyorsanız, parmağınızı emzirterek memeden uzaklaştırıp yeniden doğru yerleştirmeyi deneyin.
  3. Emzirme süresince memenizi mutlaka nemlendirin. Meme başı çok ıslak veya çok kuru olmamalı, nemli olmalıdır. Gümüş veya balmumu içeren meme başı koruyucuları da bu dönemde kullanılabilir. Bu isteğe bağlıdır.
  4. Emzirme sonrasında memenizden sağdığınız bir miktar sütü meme etrafına sürün ve öyle bırakın, kurusun. Bu anne sütü; hem memeyi nemlendirir hem enfeksiyonlardan korur.
  5. Bebeğinizi farklı pozisyonlarda emzirin, bazen yan yatarak, bazen geriye yaslanarak, bazen C tutuş emzirme meme ucu çatlağının gelişmesini önlüyor.
  6. Bebeğinizi emzirmek için ağlamasını beklemeyin, erken emzirme belirtileri görüldüğünde, yani aranmaya başladığında emzirin. Böylece bebeğiniz memeyi daha nazik emecektir.
  7. Memelerinizi mümkün olduğunca havalandırın. Sıkı sütyenler giymeyin.
  8. Eğer EMZİRİRKEN AĞRI DUYUYORSANIZ ve doğru teknikle emziriyorsanız, MEME BAŞI ÇATLAĞINA NEDEN OLAN DİĞER DURUMLARI GÖZDEN GEÇİRMENİZİ ÖNERİRİM. Unutmayın bebekte dil bağı, meme başında ve bebeğin ağzında candida enfeksiyonunun ÇATLAKLARA neden olabileceğini unutmayın. Hekiminize başvurarak muayene olunuz.

EMZİRME VE ANNE SÜTÜ DESTEK YÖNTEMLERİ İÇİN İNSTAGRAM SAYFAMI TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

@annesutudoktoru

Bir cevap yazın