Bakın Hatay’daki termal tesisler hangi hastalıklara iyi geliyor?

Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Kaplıcalar Yönetmeliği’ne göre Türkiye’de işletme izni alan 263 kaplıca tesisi arasına Hatay’dan üç termal tesisin de girdiğini duyurdu. Termal turizmde hamle yapan Hatay’dan işletme izni alan Kumlu Hamamat Termal Otel, Erzin Hattuşa Vacation Thermal Club ve Antakya Ottoman Palace Termal Resort’taki su niteliği ve hangi hastalıklara iyi geldiğini de açıklayan Müdürlük, Türkiye genelindeki tesislerle ilgili bilgi almak isteyen vatandaşların sorularına http://www.kaplica.saglik.gov.tr/ adresinden yanıt bulabileceklerini açıkladı.

Buna göre Hatay’daki 3 termal tesis ve sularının endikasyon bilgileri şöyle:

HATAY — Kumlu Hamamat Termal Otel

Endikasyon Bilgileri

Suyun Tıbbi Balneolojik Tanımı: Hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde romatizmal hastalıkların tedavisinde kas iskelet ve ortopedik ve nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda; içme uygulamaları şeklinde osteoporozda tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir.

Hatay — Hattuşa Vacation Thermal Club Erzin

Erzin Isos Termal Sağlık Tur. İnş. Gıda Org. San. Tic. A.Ş.

Endikasyon Bilgileri

ISOS-2 KUYUSU: Anılan kaynak toplam 5853 mg/lt. mineralizasyona sahip bikarbonatlı, silisyumlu, magnezyumlu, kalsiyumlu miks yapıda bir termomineralli sudur. Banyo uygulamalları şeklinde ısıtılarak inflamatuvar romatizma hastalıkların kronik dönemlerinde; osteoartit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarında, kronik bel ağrısında; miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasial ağrı sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarında, ortopedik operasyonlar sonrası ve uzun süreli hareketsiz kalma gibi durumlarda mobilizasyon ve rehabilitasyon çalışmalarında destekleyici/tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir. Arsenik ve Nikel değerlerinin yüksek olması nedeniyle içilerek kullanılması uygun değildir.

ME-1 KUYUSU: Anılan kaynak toplam 5161 mg/lt mineralizasyona sahip bikarbonatlı, borlu, silisyumlu, magnezyumlu, kalsiyumlu miks yapıda bir mineralli sudur. Banyo uygulamaları şeklinde ısıtılarak (termal-hipertermal) osteoartrir gibi noninflamatuar eklem hastalıklarında, kronik bel ağrısında; miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasial ağrı sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarında, destekleyici/tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir. Arsenik ve Nikel değerlerinin yüksek olması nedeniyle içilerek kullanılması uygun değildir.

HATAY — Ottoman Palace Termal Resort

Endikasyon Bilgileri

Suyun Tıbbi Balneolojik Tanımı: Anılan kaynak 29317,121 mg/L toplam mineralizasyona sahip, sodyum klorürlü, kalsiyumlu termomineralli sudur. Banyo uygulamaları şeklinde inflamatuar romatizmal hastalıkların (romatoid artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu nörovejatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında helioterapi ve UV ile birlikte banyo uygulamaları şeklinde kaşıntılı ve döküntülü deri hastalıklarının tedavisinde (psöriasis, nörodermit, akne gibi) yardımcı/tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak; Sodyumklorür içeriği nedeniyle uygun partikül boyutlarının sağlayacak şekilde pulverize etmek yoluyla inhalasyon şeklinde alt ve üst solunum yollarının kataral ve kronik rahatsızlıklarında tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak ( infeksiyon, astma bronşiyale, kronik kor pulmonalle, solunum yetersizliği ve tüberkülozda kullanılmaz, durumu kötüleştirir) kullanılabilir niteliktedir. İçerdiği aşırı mineral yüklü ( Sodyumklorür yaklaşık 26 g/L) nedeniyle içme kürlerinde kullanılması uygun değildir.

 

Bir cevap yazın