Hatay, en çok müracaat eden 8’nci il

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı düzenlemesine en çok başvuru yapılan iller sıralamasında Hatay’ın 71 bin 738 adet başvuru ile Türkiye’de 8’inci sırada olduğunu açıkladı.  İmar Barışı’na en çok ilgi gösteren ilk üç ilin İstanbul, İzmir ve Konya olduğunu söyleyen Kurum, bugüne kadar İmar Barışı için yapılan başvuru sayısının 2,5 milyonu aştığını belirtti.

Başvuruların başladığı 8 Haziran’dan itibaren, İmar Barışı düzenlemesiyle ilgili süreci yakından izlediklerini belirten Bakan Murat Kurum, “Bu süreçte Bakanlık olarak vatandaşlarımızın yıllardır yaşadığı imar ve iskan sorunlarını çözmeye devam ediyoruz. Yapılarında sorunsuzca oturmak için zaman kaybetmeden Yapı Kayıt Belgesi’ni almak isteyen vatandaşlarımızın bu ilgisi her gün artarak, rekor bir düzeye ulaştı. Buna göre, İmar Barışı’nda başvuru sayısı bir ay gibi kısa bir sürede 2,5 milyonu aştı. 2 milyon 614 bin 570’e ulaşan bu başvurulardan 2 milyon 340 bin 450’sini konut, 223 bin 428’ini ticari, 50 bin 611’ini tarımsal yapılar ile 81’ini de güneş enerjisi santralleri oluşturdu. 133 bin 64 yapı için “Yapı Kayıt Belgesi” verildi ve 650 milyon liradan fazla bedel toplandı” dedi.

Yapı Kayıt Belgesi’nin, başvuru yapılması ve bedelin ödenmesinin ardından e-Devlet üzerinden alınabildiğine işaret eden Murat Kurum, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yapının bulunduğu arsanın değeri ile yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak belirlendiğini ifade ederek, başvuruları 31 Ekim’e kadar alacaklarını hatırlattı.

 

Bir cevap yazın