Hatay da pilot iller arasında

Hatay dâhil toplam 10 ilde Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı’nı uygulamaya koyan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çocuk işçiliği ve önlenmesi ile ilgili başlattıkları eğitim seferberliğinde ilk dönemin sonuna geldiklerini söyledi.

2018 yılının “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte bu alanda yapılan çalışmaların daha çok dikkat çektiğini belirten Palandöken, ekonomik ve sosyal koşulların çocuk işçiliğinin en temel nedeni olduğuna vurgu yaptı.

TESK olarak “Çocuk İşçiliği” ile mücadelede önemli bir adım attıklarını ve UNICEF’le işbirliği yaparak, aralarında Hatay’ın da olduğu 10 pilot ilde Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı’nı hayata geçirdiklerini anlatan Palandöken, “Konfederasyonumuz ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) arasında 5 Eylül 2017 tarihinde imzaladığımız mutabakatla, çocuk işçiliği ile mücadelede esnaf ve sanatkarlar olarak ‘biz de varız’ dedik. Çünkü, çocuk işçiliği ile mücadelede esnaf ve sanatkarlar kilit önem taşımaktadır. Biz, Ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisinin çocuk işçiliğinin çözümünde kilit bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Aileler, ekonomik nedenlerle çocuklarının da çalışmasına ve eve ekmek getirmesine ihtiyaç duyabiliyorlar. Bu nedenle, çocuklarımız; herhangi bir kayıt altına alınmadan, bir mesleği olmadan, okullarından da uzak kalarak çalışmak durumunda kalabiliyorlar. Böylece bir nesil kaybolup gidiyor. Oysaki çocuklarımız, ustalarının yanında meslek öğrenerek, okul yaşamından da kopmadan ve her türlü devlet desteğinden yararlanarak, sosyal güvenlik çatısı altında yer alarak para kazanabilecek durumdalar” diye konuştu.

“Mülteci çocuklar, çocuk işçiliğinin öznesi haline geldi”

TESK & UNICEF Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı’nın 31 Aralık 2018 tarihinde sonra ermesini planladıklarını söyleyen Palandöken,  “TESK & UNICEF Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı kapsamında, Hatay dahil 10 ilde 1500’ü aşkın kişiye “Çocuk İşçiliği: Kavram, Kapsam ve Çocuk İşçiliğinde Mevcut Durum (Yasal düzenlemeler), Çocuk işçiliğini Önlemenin Topluma ve İşletmelere Sağladığı Faydalar, Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi: Mesleki Eğitim Kanunu’nun Sağladığı İmkânlar, Çocuk İşçileri Tanıma/Anlama ve Meslek Kuruluşlarının Çocuk İşçiliğini Önlemedeki Rolleri” konularını kapsayan temel eğitim verilirken, bu 10 ilde görevli 25 kişiye de kapsamlı bir çocuk hakları ve iş ilkeleri programı eğitimi verildi. Program kapsamında, ayrıca 500 işyeri ve 5 geçici barınma merkezi ziyareti gerçekleştirilmesi ve esnaf ve sanatkarlar ile bunların yanında çalışan çocukların yanı sıra çocuk işçiliğinin önemli oranda öznesi haline gelen mülteci çocuklar ve ailelerine de ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Bir cevap yazın