Ramazan fırsat, sigarayı bırak!

İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Sağlıklı Yaşam Parkı’nda açtığı stantta vatandaşlara sigaranın zararlarını anlattı. İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ömer Alışkın ve sağlık personeli tarafından yapılan bilgilendirmede, vatandaşlara ayrıca CO ölçümü yapıldı ve sigara bırakma polikliniği hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ömer Alışkın, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün yanısıra 1 ve 4 Haziran’da da aynı parkta açacakları stantta Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Karbonmonoksit Ölçüm Cihazı ile bağımlılık düzeyi saptaması yapacaklarını belirterek, herkesi saat 10.00’dan itibaren kurulacak olan stantta davet etti.

Bu yıl kamuoyundaki tütün ve tütün mamullerinin zararları ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla ‘Ramazan Fırsat Sigarayı Bırak’ teması ile çeşitli etkinlikler düzenlendiğini anlatan Alışkın, “Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken endemik bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğünü, sakat ve felç kaldığını bildirmektedir. Türkiye’de ise her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100 bin kişi hayatını kaybetmekte, sakat ve felç kalmaktadır. Türkiye’de tütün ve sigara tüketimi TÜİK 2016 verilerine göre kadınlarda yüzde 13.3, erkeklerde ise yüzde 40.1, toplamda ise yüzde 26.5 oranlarındadır. Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000’den fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerin 70’den fazlası kansere neden olmaktadır. Sigara; ölü doğum, düşük doğum ağırlığı, ani bebek ölüm sendromu, büyüme gelişme geriliği, havale, alerjik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, solunum yolu enfeksiyonları, dişeti hastalıkları, kan kanseri gibi pek çok kanser çeşidine ve hastalığa yol açmaktadır. Akciğer kanserlerinin yüzde 95’i sigara içiminden kaynaklanmaktadır. Pasif içicilik bile akciğer kanserine neden olabilmektedir. Sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski yüzde 90 artmaktadır. Ülkemiz,4207 sayılı yasaya göre kapalı alanlarda sigara yasağının restoran, kafe, bar ve kahvehaneleri de kapsamasıyla, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği başarılı MPOWER uygulamalarıyla, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarla ülkemizde sigara tüketiminde ciddi bir azalma meydana gelmiştir. Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir başlangıç için hepinizi ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı aramaya, ilçemizde hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezimizdeki Sigara Bırakma Polikliniğimize davet ediyoruz” dedi.

Bir cevap yazın