İmar affında vatandaş yüzde 3 ödeyecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı için düğmeye bastı. Vatandaş, ilk adım olarak yapı kayıt formu dolduracak. İşlemler, e-devlet üzerinden ya da Bakanlığın kurumları aracılığıyla yapılacak. Ödenecek miktar için emlak ve arsa değerleri toplanıp yüzde 3’ü alınacak. Bakanlığın, emlak değeri için gecekonduya tespit ettiği fiyat 600 lira. Apartman dairesi, alışveriş merkezi ve otel de fiyat artacak.

13 Milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek imar barışında, gözler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. Mülkiyet ve imar sorunu olan, imar almadan yapılan yapılar veya daha sonra eklentiler yapılmış yapılar için getirilen barış, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştı. Şimdi Bakanlık, usul ve esaslar için yönetmelik hazırlıyor. 24 Haziran seçimleri öncesine yetişmesi hedeflenen yönetmelikte ilk adım ‘kayıt formu’ oldu. Bu formu dolduran vatandaş ilk adımı atacak.

Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak. Kayıt bedeli, başvuru sahibi tarafından genel bütçeye kaydedilerek, kentsel dönüşüm için kullanılmak üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

Başvurular 30 Ekim’ Kadar

Başvurular için son tarih 31.10.2018 olarak belirlenirken, yapı sahipleri, kayıt bedellerini 31.12.2018 tarihine kadar ödeyebilecek. Yasayla ilgili 81 ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlerine Ankara’da bilgilendirme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, İl Müdürlerine “imar barışı düzenlemesi” detaylı bir şekilde anlatıldı.

Yapı kayıt belgesi adrese gelecek

Vatandaş başvuru yapıp ödemeyi de yapınca idare inceleme yapacak. Onay verildikten sonra mülkü yasal hale getiren Yapı Kayıt Belgesi vatandaşın adresine gönderilecek. İsteyen vatandaş e-maille de belgesini alabilecek.

10 MADDEDE İMAR BARIŞI

*İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız ya da ruhsatlı ancak proje eklerine aykırı olan tüm yapıları kapsıyor.

*C-15’in altı olarak tanımlanan depreme dayanıksız binalar kapsam dışı kalacak.

*İmar barışı kapsamında iskânsız yapılar kayıt altına alınarak iskân verilecek. Su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

*Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

*İmar barışı ödemeleri için son gün 31 Aralık 2018 olarak belirlendi. Bakanlar Kurulu’nun bu süreyi 1 yıl uzatma hakkı olacak.

*100 metrekarelik bir ev için ödenecek tutar 2 bin 250 liradan başlayacak. Lüks konutta Yapı Kayıt Belgesi alma bedeli 5 bin liraya kadar çıkacak. Ancak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis işlemi için bedelin iki katı ödenecek.

*Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak.

*Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde bu taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tahsis edilecek. Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak. Elde edilen gelirler genel bütçeye gelir kaydedilecek.

*Bu belge, o yapıyı yasallaştırdığı için bankaların daire sahibine konut kredisi vermesi önünde bir engel kalmayacak.

*Vatandaş aynı durumda birden fazla mülk sahibi ise hepsi için ayrı ayrı başvuru yaparak bu haktan faydalanacak.

 

 

Bir cevap yazın