İTSO’dan müjde üstüne müjde

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısında, İskenderun’un geleceğiyle ilgili önemli kararlar aldı. Okan Belli’nin meclis başkanlığı yaptığı toplantıda, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, ilçe ekonomisine yön verecek, istihdama ve eğitime katkı sağlayacak olan yeni projelerini ilettiği TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüşmesinin detaylarını ve hayata geçirmeyi planladığı projelerini meclis üyelerine aktardı.

İskenderun’da atıl vaziyette bulunan eski ve bakımsız olan UMAT depolarının yenilenerek İTSO tarafından antrepo olarak kullanılacağı müjdesini veren Başkan Levent Yılmaz, Romanya Bükreş Ticaret Odası ve İSTE işbirliğiyle hayata geçirecekleri AB Projesi ile öğrenci yurdu projesinin yanısıra İskenderun Döneri’ne patent alma girişimi için çalışmaların hızlandırıldığını aktardı.

TOBB Başkanına teşekkür

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Ramazan Bayramı’nın ülkeye ve tüm insanlığa, barış, huzur ve mutluluk getirmesini dileyerek başladığı konuşmasında, “Ayrıca 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçiminin de, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Değerli meclis üyesi arkadaşlarım, geçtiğimiz günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ederek, odamıza ve bölgemize ilişkin bazı taleplerimizi kendileriyle paylaşma imkânımız oldu. Bölgemize, odamıza ve vakfımıza değer katacak birtakım projelerin araştırmalarını yapmaktayız. Başkanımız, projelerimizi hızlandırmak konusunda bazı telefon görüşmeleri yaparak girişimlerimize bizzat destek oldu. Bu vesileyle Sayın Başkanımıza yakın ilgi ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyor, yeni dönemde de kendilerine başarılar diliyoruz. Henüz detayları netleşmese de, öğrenci yurdu inşası konusunda, yer arayışlarımız devam ediyor. Potansiyeli olduğuna inandığımız lokasyonlardaki bazı binaları yerinde inceleyerek, piyasa araştırmaları yapmaktayız. Şimdilik netlik kazanan bir husus olmadı ancak konuya ilişkin somut gelişmeler olduğu zaman, sizlerin de görüşlerini almak amacıyla sizlerle ayrıntılı olarak paylaşacağız” dedi.

UMAT depoları, antrepo oluyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu  ile UMAT Umumi Mağazalar Türk Anonim Şirketi’nin İskenderun’da faaliyet gösteren şubesinin Oda’ya devredilmesi hususunu da paylaştıklarını ve buradaki antrepoların odamız tarafından kullanılmasını desteklediğini aktaran Yılmaz, “Umat Umumi Mağazalar Türk A.Ş. ‘‘Umumi Mağazacılık’’ faaliyetinde bulunmak üzere 07.05.1937 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştur. UMAT UMUMİ MAĞAZALAR TÜRK A.Ş. ; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yaklaşık yüzde 56 oranında hissedar olduğu, diğer hisselerinin de çeşitli oda ve borsalara ait olduğu Umumi Mağazacılık hizmeti veren bir şirkettir. Bu şirketin İskenderun’da faaliyet gösteren şubesi ise, 12.480 metrekare kapalı depo ve 10.800 metrekare betonlanmış sahada 1950’li yıllardan kalma yapılarla genel antrepoculuk faaliyetleri göstermektedir. Bu alanın, odamızca kullanımı için, daha verimli hale getirilebilmesi amacıyla Limakport Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Ünlü tarafından bir proje çalışması yapılmaktadır. Limakport’a çok yakın bir lokasyonda atıl vaziyette bulunan eski ve bakımsız olan UMAT depolarının yenilenerek odamız tarafından işletilmesi ile bölgede kaliteli hizmet sunan, modern elleçleme ve depolama tekniklerine uygun bir antrepo haline getirmek için bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesinin bölgemize ciddi bir katma değer sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Bükreş ile ticari köprü

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İSTE ile AB Kapsamlı proje çalışmaları içerisinde olduklarını da belirterek; “Geçtiğimiz günlerde İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile yaptığımız toplantılarda, odamız ile üniversitemizin müşterek olarak yapabileceği projeler ele alınmış ve bölgemizin ticari hayatına katkı sağlayacağına inandığımız bir projenin başvurularının yapılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda, Eurochambers’ın Avrupa Birliği projeleri kapsamında çağrıya çıktığı, Romanya Bükreş Ticaret Odası’nın, odamızın ve İSTE’nin ortak bir projede buluşmasını planlıyoruz. 12 ay sürmesi planlanan ve bütçesi yaklaşık 120.000 avro olan bu proje kapsamında, Bükreş’te ve Hatay’da faaliyet gösteren 50 adet KOBİ’nin, birlikte iş yapabilmesi ve iki ülke arasındaki dış ticaretin geliştirilmesi hedefleniyor. Projenin somut çıktıları olarak ise, projenin hazırlık aşamasında bölgemizde faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin sektörel analiz raporlarının hazırlanması, benzeşen ve birbirini tamamlayıcı sektörlerde faaliyet gösteren en az 10 KOBİ’nin ticari işbirliğinde bulunması, iki ülkedeki 50 KOBİ’nin orta veya üst düzey yöneticilerinin katılacağı kurumsallaşma, dış ticaret, kalite ve buna benzer eğitimler almak suretiyle kurumsal kapasitelerinin artırılması ve Romanya Bükreş Ticaret Odası’nın uygulamakla yükümlü olduğu Avrupa Birliği Kalite standartları konusunda odamızla tecrübe paylaşımında bulunması ve odamızın akreditasyon sürecine katkı sağlaması gibi somut neticelerin elde edileceğine inanıyoruz. Bu konuda ön başvuru süreci devam etmekte olup, ilerleyen günlerde projenin ana hatları şekillendikten sonra sizlerle yeniden paylaşacağız” dedi.

İTSO’dan patent girişimi

İTSO, olarak coğrafi işaretlerle ilgili birtakım çalışmalar da yaptıklarını anlatan Yılmaz, “İskenderun Döneri’nin bölgemizde coğrafi işaret olduğuna ilişkin araştırmalarımız sürüyor. Bu çalışmalarla ilgili gelişmeleri sizlere zaman zaman aktaracağız. Değerli arkadaşlarım, yönetim kurulu olarak bizler elimizden gelen çabayı göstererek odamıza ve bölgemize bir şeyler kazandırmanın gayreti içerisindeyiz. Sizlerden gelecek desteklere her zaman ihtiyacımız var. Unutmayalım ki; birlik ve beraberlik içerisinde başlayacağımız her iş daha isabetli, daha verimli ve daha kaliteli olacaktır” değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Bir cevap yazın