Anne sütünü artırmak!

Anne sütü mucizevî bir besin, bebeğimizin doğumu ile birlikte hazır, bebeğimizin vücudu için uygun sıcaklıkta, bebeğinizin doğum zamanına uygun besin öğelerini içeren anne vücudunun dışında üretilmesi mümkün olmayan bir mucize!

Anne sütü oluşumu doğumun ardından, vücutta hormonal mekanizmalar ile üretimi devam eden bir süreç, bu süreçte annenin emzirme ve beslenme konusunda eğitimi, özgüven ve moral açısından desteklenmesi anne sütünü artıran en önemli etkenler.

Anne sütünüzü artırmanız, bebeğinizi ilk 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ ile beslemeniz, 2 yıl ve ötesine kadar ise anne sütü emzirmeye devam etmeniz için size yardımcı olacak en temel bilgileri vermek istiyorum.

* Daha doğum başlamadan, GEBELİKTE EMZİRME EĞİTİMİ ALIN. Benim önerim 32’nci haftadan itibaren bu eğitimi almanız, hatta doğumdan önce mutlaka tekrar etmeniz. Bu eğitim hem erken emzirmeyi hem de emzirmenin devamlılığını sağlaması nedeniyle çok önemlidir. İskenderun Devlet Hastanesi’nde Gebe Eğitimi ve Emzirme Polikliniği’mize bu eğitimi almak için istediğiniz zaman başvurabilirsiniz.

* DOĞRU TEKNİKLE emzirmeye başlamak, yeterli anne sütü için ilk adım ki bu tekniği emzirme eğitiminde öğreneceksiniz.

* Doğum sonrası ilk 30 dakika – 1 saat içerisinde bebeğinizle bir araya gelip onu emzirin, mutlaka bebeğiniz ile aynı odada kalın, her istediğinde bebeğinizi emzirin. Anne veya bebeğin yoğun bakım ihtiyacı olması gibi ayrılmalarını gerektirecek sağlık durumları olabilir. Bu durumlarda anne sütünün devamlılığı, anne sütünü sağarak verme konularında hekiminizden destek alın.

* SIK EMZİRİN, en önemli şey bebeğinizi sık aralıklar ile emzirmektir, özellikle ilk 2 ay bebeğiniz her istediğinde emzirin, ağlamasını beklemeyin, bebeğiniz memeyi arama belirtileri gösterdiğinde, emzirmeye başlayın.

* Anne sütünü artırmak için; geceleri uykuya teslim olmayın, bebeğinizi geceleri mutlaka emzirin! Gece emzirmesinde prolaktin hormonunun daha güçlü salınacağını aklınızda tutun.

* Bol sıvı alın! Özelikle İSKENDERUN gibi sıcak bir bölgede mutlaka günde 2500 ml -3000 ml sıvı alın. Sıcaklıkla beraber sıvı alımınızı artırın.

* Tüm besin gruplarını içeren zengin bir beslenme oluşturun, sizin veya bebeğinizin besin alerjisi tanısı mevcut ise, bu besinleri diyetinizden çıkarmalısınız. Anne sütünün artmasına yardımcı olan besinleri gelecek hafta köşemde yazacağım.

Hiçbir anne doğuştan nasıl emzirmesi gerektiği bilgisine sahip değil, toplumumuzda emzirme genelde aile büyükleri tarafından öğretilir. Bu bizim toplumumuza özgü bir dayanışma göstergesidir. Fakat bazen ne yazık ki aile büyüklerimizin emzirme konusunda DOĞRU BİLDİĞİ BİR YANLIŞ, emzirme sürecimizi olumsuz etkileyebilir. Ben Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olduğum halde, 4 yıl önce oğlum doğduğunda emzirme konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığımı anladım. Hatta oğlum 3 günlük iken, 1-2 kez emmemesi sonrası, sütüm yok diye oturup ağladığımı itiraf edebilirim. Anne sütü ve emzirmeye ilgim bu süreçte başladı, şu an Emzirme Danışmanı ve Eğitimcisi olarak bu konuya ilgimi devam ettirmekteyim. Bu yazıları yazmamdaki en büyük motivasyon kaynağım ise benim gibi çocuğunu emzirirken desteğe ihtiyaç duyan annelere bir nebzede olsa ulaşabilmektir.

İskenderun Devlet Hastanesi Yeni Bina zemin kattaki Emzirme Polikliniğimize gelebilir, bizi arayabilirsiniz. Randevu almak için: 03266182424 dâhili kod: 3204

Bir cevap yazın