Hava çok sıcak! Bebeğime su vermeli miyim?

Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden birinde yaşıyoruz. Belki de en sıcağı! Yazın gelmesiyle hava sıcaklıklarının aniden hızlı yükselmesinden ilk ve en fazla etkilenenler genelde bebekler oluyor. Vücut ısısını düzenleyen sistemleri tam gelişmediğinden, aynı zamanda da derileri ince olduğundan yeni doğanlar bu sıcaklık artışlarından en fazla rahatsız olan çocukluk çağı grubu olmaktadır. Konuşma öncesi dönemde susuzluğunu ifade edemeyen bebeklerde susuzluk kendini İŞTAHSIZLIK ve HALSİZLİK olarak gösterebilmektedir, hatta su isteyebilen bebekler bile susuzluk ciddi boyutlara ulaşmadan su talep etmeyebilir.

Peki, bebeğinize ne zaman ne kadar su vermelisiniz?

* İLK 6 ay boyunca sadece anne sütü alan bebeğinize dışardan su vermenize gerek yoktur. Anne sütünün yüzde 87’sinin sıvıdan oluşması nedeniyle, ilk altı ay bebeğin anne sütü dışında su ya da benzeri sıvı gıdalara ihtiyacı yoktur.

* Bu ilk 6 aylık dönemde, sıcak havalarda özellikle bebek değil anne bol miktarda su içmeli, sıvı almalıdır. Benim hastalarımda gözlemlediğim kadarı ile annelerimiz su içmeyi unutuyor ve özellikle yaz aylarında yeterince sıvı almıyor. Hastalarıma en sık önerim; emzirmeye başlamadan bir bardak, emzirme bittikten sonra bir bardak su içmeleri ve bu şekilde sıvı alımını rutin olarak artırmalarıdır.

* 6 ay – 1 yaş arasında ise; ek gıdaya geçileceğinden her ek gıda öğününden sonra 30-100 ml, özellikle yaz aylarında ise, günde toplam 200-500 ml arası su verilmelidir. Bu dönemde de anne sütü yoluyla sıvı alımı olan bebeğin su ihtiyacı mama alan bebeğe göre daha az olacaktır.

* 1-3 yaşta ise ortalama 750- 1500 ml su alması gerekmektedir.

* 4 yaş ve sonrasında bu miktarlar günde 1500 ml üzerine çıkmalı, çocuk susama hissi geldikçe su içmelidir.

Bebeğinizin günlük yaptığı idrar miktarını ıslak bez sayısı ile takip ederek ek sıvı alımını takip edebilirsiniz. Günde 5-6 kere ıslak dolu bezi olması yeterli miktarda sıvı aldığının önemli bir göstergesidir. Daha az sayıda bez ıslatıyorsa, idrar rengi koyulaştıysa ve bezinde kırmızı renk gördüyseniz sıvı alımını arttırın, eğer bu şikâyetler sıvı alımını artırmanıza rağmen devam ederse Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hekiminize mutlaka başvurun.

‘Su sağlıktır’ sözüne inanan bir hekim olarak diyebilirim ki; çocuğunuzun su alımını doğumundan itibaren bilinçli bir şekilde düzenlerseniz, hayat boyu ona eşlik edecek, su içmek gibi sağlıklı bir alışkanlık edinmesine yardımcı olursunuz.

Emzirme ve sıvı alımı ile ilgili sorularınız için İskenderun Devlet Hastanesi Yeni Bina zemin kattaki Emzirme Polikliniğimize gelebilir, bizi arayabilirsiniz.

Randevu almak için: 03266182424 dahili kod: 3204

 

Bir cevap yazın