Taşıyıcı hastalar, talesemiyi tiyatroyla anlattı

Her yıl 8 Mayıs tarihinde kutlanan Dünya Talasemi Günü’nde İskenderun’da farkındalık oluşturmak amacıyla hastalığa tiyatroyla dikkat çekildi. İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleşen etkinliklerde, Akdeniz Sağlık Meslek Lisesi’nde okuyan talasemi taşıyıcısı öğrencilerin hastalıklarını tanıtmanın ve oluşma evrelerini anlatmanın yanı sıra, hastaların yaşam mücadelesini sahneye taşıdıkları oyun katılımcılar tarafından oldukça beğenildi.

İskenderun Belediye Kültür Sarayı’nda düzenlenen etkinliklere, İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Doktor Volkan Yeter, İskenderun Talasemi Ve Orak Hücre Anemi Hasta Aileleri Dayanışma Derneği (ISTOYAD) Başkanı Volkan Vural Taş, İskenderun Gençlik ve İlçe Spor Müdürü Ferit Ali Gündel, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personeli, öğrenciler, kamu kurum temsilciler, gönüllü genç sağlık liderleri, hastalar ve hasta yakınları katıldı.

“Hedef; yeni hasta doğumları önlemek”

İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Volkan Yeter, öncelikli hedeflerinin talasemi ve orak hücre anemi hastalığına dikkat çekmek olduğunu belirterek, “İskenderun’daki merkezimize kayıtlı 600 civarında tedavi gören hastamız var. İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız; sürekli kan nakli gerektiren ve doğru tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan, halk arasında da Akdeniz Anemisi olarak bilinen talasemi ve orak hücre anemi hastalığındaki yeni doğumları engellemektir. Tedavisi zor olmasına rağmen hastalığın önüne geçmek için yapılan kan testi İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bağlı talasemi birimimizde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi.

Tiyatro ilgiyle izlendi

Akdeniz Sağlık Meslek Lisesi’nde okuyan talasemi taşıyıcısı öğrenciler, Müdür Yardımcısı Nuray Cengiz ve Edebiyat Öğretmeni Ece Hişmioğulları tarafından yazılan, 20 gün gibi kısa bir sürede çalışılıp gösterime hazırlanan ‘Talasemili doğmak kader değildir’ adlı tiyatro oyunu katılımcılar tarafından tam not alırken, dakikalarca ayakta alkışlandı.

Tiyatro oyunu sonrası düzenlenen etkinlik, Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Müge Tellioğlu’nun Akdeniz Anemisi olarak bilinen ‘Talasemi ve orak hücre anemi’ hastalığı ile ilgili verdiği seminerle son buldu.

 

Bir cevap yazın