Hatay’ın talasemi tablosu çok vahim

İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Yeter, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nde tiyatro ve bilgilendirme seminerlerinin yanısıra çeşitli etkinliklerle talasemi farkındalığı oluşturacaklarını söyledi. 8 Mayıs Salı günü saat: 10.00’da İskenderun Belediye Kültür Sarayı’nda hem çocuklara hem de büyüklere yönelik gerçekleşecek olan tiyatro ve bilgilendirme semineri etkinliğine herkesi davet eden Yeter, Türkiye’deki 4000 talasemi hastasının yaklaşık 2500’ünün Hatay doğumlu olduğuna dikkat çekerek, hastalığın il genelindeki durumunu bir kez daha gözler önüne serdi.

“İskenderun’da 600 hasta var”

Öncelikli hedeflerinin talasemi ve orak hücre anemi hastalığındaki yeni doğumları engellemek olduğunu söyleyen Yeter, “Talasemi diğer adıyla Akdeniz Anemisi; dünyada ve ülkemizde, özellikle bölgemizde en sık görülen ailesel geçişi olan kalıtsal bir kan hastalığıdır. İskenderun’da merkezimize kayıtlı 600 civarında tedavi gören hastamız var. İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız; sürekli kan nakli gerektiren ve doğru tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan, halk arasında Akdeniz Anemisi olarak bilinen talasemi ve orak hücre anemi hastalığındaki yeni doğumları engellemektir. Tedavisi zor olmasına rağmen tanısı basit bir kan testi ile (Hemoglobin Elektroforezi) konabilen bu hastalıkların önlenmesi son derece basittir. Bu test İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bağlı talasemi birimimizde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Talasemili çocuk doğumunu engellemek için evlilik öncesi tarama testlerinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Tespit edilen çift taşıyıcılara gerek evlilik öncesi gerekse gebelik öncesi ve sırasında ilçe sağlık müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren Talasemi Biriminde ‘Genetik Danışmanlık ve Talasemi (Akdeniz Anemisi) Eğitimleri’ verilmekte ve çiftlerimizin sağlıklı bebek sahibi olması için diğer kurumlarla işbirliği içinde çalışarak mutasyon analizleri yapılmaktadır” dedi.

“Hemoglobinopati Kontrol Programı’ başladı”

Sağlıklı Yaşam Parkı’nda evlilik testleri için başvuruda bulunan çiftlere evlilik öncesi talasemi taraması yaptıklarını da söyleyen Yeter, “Evlilik hazırlığındaki çiftler için tüm hazırlıklardan daha önemli konulardan biri, evlenecek bireylerin sağlık ve genetik açıdan durumlarının değerlendirilmesidir. Bazı durumlarda kişi sağlıklı görülebilir, ancak belirlenmemiş sağlık sorunları olabileceği gibi, bulaşıcı ya da kalıtsal hastalıkların gizli bir taşıyıcısı da olabilir. Evlenecek çiftlere yapılacak tarama testleri ile bu gibi durumlar ortaya çıkarılabilecek, üreme kabiliyetleri ve olası engeller hakkında bilgi edinilebilecek ve gerekli önlemler alınıp, tedaviler başlatılabilecektir. Biz de sağlıklı yaşam parkımızda evlilik için başvuran çiftlerimizin tamamına talasemi testi (Hemoglobin Elektroforezi) yapıyoruz. Ücretsiz olarak yapılan bu testin yanında çiftlerimiz hem talasemi ve orak hücre hastalığı konusunda bilgilendiriliyorlar,  hem de evlilik öncesi danışmanlıkla;  evlilikte iletişim, gebelikten korunma yöntemleri, akraba evliliği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konularında eğitim alıyorlar. Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Bu nedenle bakanlığımız tarafından şimdiye kadar yapılan hizmetleri organize etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla hastalığın görülme sıklığı göz önünde bulundurularak ‘Hemoglobinopati Kontrol Programı’ başlatılmıştır. Bu programın amacı; sağlık personeli, diğer kurumların ve basın işbirliği ile halkın, gençlerin, evlenecek ve yeni bebek sahibi olacak çiftlerin bilgilenmesini ve test yaptırmalarını sağlayarak, hastalıklı bebek doğmasını önlemektir. Ülkemizde de planlanan çeşitli aktivitelerle önemli bir halk sağlığı sorunu olan hemoglobinopatilerin gündemde tutulması ve bu sayede toplumun konu ile ilgili bilinçlendirilmesi, farkındalık yaratılması ve konuya hassasiyetin oluşturulması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

 

Bir cevap yazın