İmar affı geliyor!

Kaçak yapıların durumuyla ilgili Meclis’e önemli bir düzenleme geliyor. İmara aykırı binasını bildiren ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ifadesiyle, cüzi bir miktar ödeyenlerin devletle anlaşmazlığı bitecek. Devletle ihtilaflı 13 milyon yapı “imar barışı”ndan faydalanacak.

Hazine arazisi üstüne yapılan kaçak yapılar ise, kesinlikle kapsamda olmayacak. İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Bu durumdaki yapılara “yapı kayıt belgesi” verilecek. Yapı kayıt belgesi sisteme yeni giren bir uygulama olacak. Yaklaşık 13-15 milyon gayrimenkul sahibi bu kapsama giriyor. Bu işlemden sağlanan gelir kentsel dönüşümde kullanılacak.

Yapıların yüzde 60’ını oluşturan konut ve dükkan gibi taşınmazların imar tapusu yerine yalnızca arsa payı tapusu olması nedeniyle yaşanan sorun da böylece aşılacak. 100 metrekarelik bir daire için 1800 lira ile 2500 lira arasında bir maliyet hesabı var.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, hazırladıkları Yapı Kayıt Belgesi çalışmasının Türkiye’deki yaklaşık 25-26 milyon civarında bağımsız birimin yüzde 60’ını ilgilendirdiğini belirterek, “Vatandaşlar bu yapılarını bize bildirdikten sonra belli bir ücreti ödeyecek” dedi.

‘10 METRE TAŞTI DİYE YIKMAK OLMAZ’

Bakan Özhaseki, neden böyle bir düzenlemeye gittiklerini şöyle anlattı: “Türkiye’de yaklaşık 25-26 milyon civarında bağımsız birimin yüzde 60’ının devletle ihtilaflı olduğu bir ortamdayız. İmara aykırılıklar var, işgaller var. Devletle ihtilaflı çözüm bekleyen yerler var. Mahkemelerde sürünen yerler var. Bu ülkede yüzde 60 mülk sahibi, devletle ihtilaflıysa buna bir çözüm getirmek lazım. Eğer şu an mevzuat uygulansın diyorsanız, kanun ‘hem yıkılsın hem para cezası verilsin’ diyor. Hangi belediye yapıyor peki? AK Partili belediye mi, CHP’li belediye mi? Hiçbirisi yapamıyor. İzmir’in yüzde 62’si kaçak yarın ceza yazsınlar da göreyim. İstanbul Sarıyer’in yüzde 80’i, Üsküdar’ın yüzde 75-80’i kaçak. AK Partili belediye vatandaşa ceza yazsın da göreyim. Ceza kesmiyorlar ama yıkmıyorlar da. Adamın bahçesi 10 metre taştı diye yıkmak doğru mu o da tartışılır.”

 

Bir cevap yazın