Milletvekili adayları bu tarihi kaçırmayın!!

Yüksek Seçim Kurulu(YSK)’nun 24 Haziran seçimlerinde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin ve TSK mensuplarının görevlerinden ayrılmaları gerektiğini belirten kararı ile seçim bölgelerinin yeniden düzenlenmesini içeren kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna  göre YSK, seçimlerde aday olabilmek isteyen kamu görevlileri ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının en geç 26 Nisan Perşembe günü saat 17.00’ye kadar görevlerinden ayrılma dilekçelerini vermelerini istedi.

Kararda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 76’ncı maddesinin son fıkrasına göre, hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve silahlı kuvvetler mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacakları ve milletvekili seçilemeyecekleri hatırlatıldı.

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 18’inci maddesi kapsamına giren kamu görevlileri, siyasi parti il ve ilçe teşkilatı yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları (subay ve astsubaylar) ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların, milletvekili adayı olabilmeleri için istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında ayrım yapılmaksızın dilekçelerini öngörülen sürede vermiş olmaları gerektiği bildirildi.

Öngörülen tarihten sonra emeklilik veya istifa isteminde bulunanların, 24 Haziran’da yapılacak seçimde aday olmalarına kanunen imkan bulunmadığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, milletvekillerinin illere göre dağılımında Hatay’ın TBMM’de 11 milletvekili ile temsil edeceği belirtildi.

 

Bir cevap yazın