Terörist avı sıcak dalga ile sürecek!

Hatay Valisi Erdal Ata, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu başkanlığında Diyarbakır’da  düzenlenen, 16 ilin valisinin katıldığı Bölge Güvenlik Toplantısı’na katıldı.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun yanı sıra Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile Hatay, Adıyaman, Batman, Bitlis, Elazığ, Gaziantep, Kilis, Mardin, Muş, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli Valileri  ile bu illerin Jandarma Komutanları ve Emniyet Müdürleri’nin katıldığı toplantıda, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında durum değerlendirmesi yapıldı.

Toplantıda ayrıca, hem geçmişte yapılanları gözden geçirmek, hem de mevcut durumu ve gelecek sürece ilişkin riskleri ve tedbirleri ele almak, hem de gelecek planlaması yapmak üzere alınacak güvenlik tedbirleri masaya yatırıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Eylül ve ekim aylarında Diyarbakır, Ağrı, Hatay ve Van’da yine bölge güvenlik toplantılarını düzenlediklerini anımsatarak, toplantılarda terör örgütlerinin barınma ve lojistik kabiliyetlerine yönelik sonbahar, kış ve yaz operasyonlarının nasıl yapılabileceği ve hedeflerinin neler olabileceği konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

Teröristlerin barınakları tarumar edildi

Bakan Soylu, örgütün barınma ve üslenmesini engellemek için 2017’den itibaren ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış operasyonları programladıklarına, desteksiz bırakmaya, son kertede ise kışı geçirmek için üslenmelerini engellemeye çalıştıklarına dikkat çekti.

2017 ilkbahar yaz operasyonları kapsamında 28 bin 214 operasyon gerçekleştirdiklerini, bin 583 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 975 barınak ve sığınağı imha edildiğini hatırlatan Soylu, bir taraftan teröristleri bir taraftan da teröristlerin barınacakları, sığınacakları, lojistik destek alabilecekleri, kendilerini muhafaza edebilecekleri, sözde eğitimlerini yapacakları yerlerinin büyük bölümünü tarumar ettiklerini vurguladı.

Kamuoyu olarak etkisiz hale getirilen terörist sayısına odaklandıklarını ama asıl meselenin lojistik merkezlerinin imhası olduğuna işaret eden Bakan Soylu, kış üslenmelerinde terör örgütlerinin çok ihtiyaç duyduğu 31,6 ton gıda, 1,3 ton deterjan, 7 bin metre kumaş, elbiseler, ayakkabılar ve birçok yaşam malzemesinin de ele geçirildiğini, güvenlik kuvvetlerinin başarılı operasyonlarıyla ilkbahara göre sonbaharda daha çok noktayı kontrol altına aldıklarını kaydetti.

Bakan Soylu, 2017 yaz operasyonlarında gerek barınaklarda gerek operasyonlar sırasında 2 bin 5’i ağır olmak üzere 2 bin 926 silah, bin 2 mayın ve el yapımı patlayıcı, 2 bin 984 el bombası, 68 ton patlayıcı madde, 663 bin mühimmat ele geçirildiğini, barınak ve sığınak imhasının önceliklerinin başında geldiğini anlattı.

İlkbahar ve yaz operasyonları 15 Ekim’e kadar sürecek

2017 kış operasyonlarında da kış üslenmesini önlemek üzere 3 bin 949 operasyon düzenlendiğini, 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 509 barınak ve sığınağın imha edildiğini, çoğu ağır olmak üzere 325 silah, 229 el yapımı patlayıcı, 246 el bombası, 10,3 ton patlayıcı, 136 bin mühimmat ile 56,6 ton yaşam malzemesi ele geçirildiğini bildiren Soylu, 1 Nisan 2018 itibariyle bahar ve yaz operasyonlarına başladıklarına, bunun 15 Ekim’e kadar devam edeceğine işaret etti.

Şimdiye kadar 2 bin 424 operasyon yapıldığını, şimdilik etkisiz hale getirilen terörist sayısının 123 olduğunu, 89 sığınak ve barınak, 51’i ağır olmak üzere 170 silah, 51 el yapımı patlayıcı, 1,5 ton patlayıcı maddenin ele geçirildiğini söyleyen Soylu, rakamların sürekli azaldığını dile getirdi.

Örgüte katılımlarda büyük azalma

“Geçen yıldan bu zaman kadar lojistik ve eylem kabiliyetleri bütüncül olarak hedeflenerek uyguladığımız bu strateji, örgütü hem terörist sayısı hem de malzeme olarak çökertmiştir.” diyen Soylu, ele geçirilen üst düzey terörist sayısının 2016 yılında 67, 2017 yılında ise 113 olduğunu anlattı.

Mücadele kesintisiz sürecek

Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son birkaç aydır bir taraftan istihbaratımız, bir taraftan güvenlik kuvvetlerimizin tamamı el birliğiyle gerek kırmızı listeden etkisiz hale getirdiğimiz, gerek yeşil, gri, mavi, beyaz listelerden etkisiz hale getirdiklerimiz de Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu operasyonlarda ne kadar kararlı olduğunu ve örgüt için artık hiçbir çıkış noktası olmadığını buradaki arkadaşlarımızın ortaya koyduğu kararlılıkla bir kez daha milletimize ortaya koyduk. Sadece dağdaki terör örgütü PKK ile değil, şehirlerde de hem PKK hem DEAŞ hem aşırı sol terör örgütleri hem FETÖ ile ilgili operasyonları kesintisiz sürmektedir. Bu kapsamda 2017 yılında 697 önemli olay engellenmiş, 9 bombalı araç, 3 canlı bomba şüphelisi olmak üzere eylem hazırlığındaki 17 terörist etkisiz hale getirilmiştir.”

 

 

Bir cevap yazın