Okul açılışında kimler yok ki…

İşadamı kimliğinin yanısıra eğitime verdiği katkılarla da ön plana çıkan Nuri Üysen’in kendi adına yaptırdığı 32 derslikli Nuri Üysen Ortaokulu’nun resmi açılışı görkemli bir törenle gerçekleşti. 5,5 milyon liraya Numune Mahallesi’nde inşaa edilen spor salonu, meslek eğitim odası, atölyeleri, konferans salonları, laboratuvarları ve test odaları ile farkını ortaya koyan 32 derslikli okulun açılışında, öğrencilerle sevgi çemberi oluşturan Nuri Üysen büyük bir gurur yaşadı.

Çocukları bilgiyle donatacak olan okulun açılış törenine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Fevzi Şanverdi, Mehmet Öntürk ve Serkan Topal, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz, MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı, İzmir Karşıyaka İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Ünlü Şair –  Yazar Ahmet Selçuk İlkan,  İSTE Rektörü Türkay Dereli, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Zeki Balcı,  siyasi parti temsilcileri, işadamları, eğitimciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi Halk Oyunları gösterisi ile renklenen açılışta, Ünlü Şair –  Yazar Ahmet Selçuk İlkan ‘İnsan olmak’ adlı şiirini okudu.

Hem teşekkür, hem şükür konuşması

“Yüreğinde bitmeyen bir öğretmenlik sevdası var” diyerek kürsüye davet edilen Hayırsever işadamı Nuri Üysen hem teşekkür, hem de şükür konuşması yaptığı açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz olmak üzere, okulumuzun yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şükrediyorum..  Gençliğimden beri bir cami ve okul yapma arzumu, nasip ettiği için Allah’ıma.. Numune Mahallesi’nin benim için ayrı bir özelliği var. Alman yatırımcıların bu mahalleye AVM yapmasına vesile oldum. Nuri Üysen Camii’yi sayın müftümüzün isteğiyle yine bu mahallede yaptırdım. İSTE Medikal Sosyal Binası inşaatımız devam ediyor. Yakın bir zamanda orayı da hizmete açacağız. Sevgili eşim doğma büyüme Numune Mahallesinden. Bu okulu da Numune Mahallesinde açıyoruz. Hepinize katılımızdan dolayı teşekkür ederim” dedi. Nuri Üysen’in konuşmasını yaparnrken oldukça duygulandığı dikkatlerden kaçmadı.

“Eğitim, gelecek için bizlere hedef gösterilmiş”

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da bir eğitimci olduğunun altını çizerek, “Hz. Ali, “Bana bir harf öğretinin kırk yıl kölesi olurum’ demişti. 600 yıl sonra Hacı Bektaş-i Veli ‘“İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’ demiştir. Cumhuriyetin kahramını, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, “Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir” diyordu ve devamında ‘Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin” demiş ve eğitimi ne kadar anlamlı cümlelerle hedef göstermiştir. Bu topraklarda doğmak bir ayrıcalıktır. Hatay; barışın, medeniyetin, hoşgörünün, kardeşliğin kentidir, Hatay Halkı eğitime büyük önem verir ve 7’den 77’ye eğiteme önem veren herkes burada. Çocukların geleceğine yön verecek toplumsal bir alanda yer almak bütün insanlığın görevidir. Bizler de bu görevi layıkıyla yerine getirmek için çalışacağız. Bu nedenle eğitim, eğitim, eğitim diyoruz” şeklinde konuştu.

“Eğitimde iddialıyız”

TBMM İdari Amiri ve Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Hatay’da eğitim konusunda devlet ve hayırseverler vatandaşların işbirliğiyle çok ciddi mesafeler alındığının altını çizerek, “Eğitim konusunda özellikle inşaat ve derslik alanında çok büyük mesafeler kattettik. Göreve geldiğimizde derslik ortalaması 70 – 80 kişilikti, sıralarda 5-6 öğrencimiz birlikte oturtmak zorunda kalıyordu. Başlatılan eğitim seferberliğiyle derslik ortalaması 25’lere kadar düştü. Eğitim hizmeti veren hükümetimize ve bu konuya katkı sunan hayırsever işadamlarımıza teşekkür ediyoruz. Yetiştirilmiş güçlü insan tipine ihtiyacımız var. Gelecek nesillerimizi güçlü beyinler olarak yetiştirmeliyiz. Dünya ile yarışmak için gençlerimizi dünyanın en iyi yetişmiş gençleri olarak etiştirmek zorundayız. Tekli eğitim sistemine geçebiliriz. Bu konuda üniversitemiz İSTE’de de iddialıyız. Teknikte ve Ar-ge’de en başarılı üniversite olma yolunda ilerliyoruz. Sanayi Bakanımız İskenderun ziyaretinde tekno- kent sözünü verdi” diyerek, açılışı yapılan okuldan dolayı İşadamı Nuri Üysen’e teşekkür etti.

“Eğitim en önemli güç”

İnsanlığın geçmişten geleceğe uzanan yolculuğunda önemli olan eğitimin, geleceği şekillendiren en büyük güç olduğunu söyleyen Hatay Valisi Erdal Ata, “Ulu Önder Atatürk, ‘Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder’ sözü durumu özetlemiştir. Atatürk’ün de dediği gibi, dünyanın karşılaştığı tüm sorunların temelinde eğitim vardır. Türkiye genç bir nüfusa sahiptir ve elindeki bu önemli potansiyeli iyi değerlendirmek zorundadır. Bunun için eğitim kaynağını iyi değerlendirmek ve gençlerimizi geleceğe sağlam adımlarla hazırlamak gerekir. Eğitim seferberliği ve 12 yıl zorunlu eğitimin getirilmesiyle, eğitim öğretim görmeyen öğrenci kalmadı. Değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurmak için yenilikleri takip etmek zorundayız. Nüfus artışı eğitim ihtiyacını arttırmaktadır. Devletimiz de yetişemediği yerde devlet millet işbirliğiyle bu açığı kapatmaktadır. Hatay, bu açıdan çok şanslı bir ildir. Hayırsever işadamlarımızın desteğiyle 240 okul 2782 derslik eğitime açılmıştır. 156 okul 1897 derslik inşaatımız ya başladı ya ihale aşamasındadır. Bu bağlamda daha önce de eğitime katkı bulunarak hayırseverlik sıfatının yerini bulan Nuri Üysen’e yaptırdığı okuldan dolayı teşekkür ediyorum. Nuri Bey eşini çok seviyor, kendi adına okul yaptırdığı için, bir okulu da eşinin adına yaptırır diye düşünüyorum. Meslek hayatın boyunca eğitim yatırımlarına hep önem verdim, çağdaş ülkeler seviyesine çıkmanın tek yolu gençlerin eğitimine yatırım yapmaktır. Son 10-12 yıllık dönemde bütçeden en fazla payı Milli Savunma alıyordu, son yıllarda ise bu pay eğitime ayırılıyor. Hatay’da ikili eğitimi bitirmek için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

“Herşeyin başı eğitim”

Hayırların kadınların adına yapılması gerektiğini belirterek, İşadamı Nuri Üysen’den eşinin adına da bin okul yapmasını isteyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da, “Eğitime yatırımları için Nuri Üysen beyefendiye teşekkür ediyoruz. Allah, yüzünü ak eylesin. Eğitimden daha öncelikli bir konu yoktur. Türkiye’de iyi giden şeyler var ama, en başta giden eğitimdir. Eğitim iyi giderse, zaten herşey iyi gider. Eksik olan ne varsa sebebi yine eğitimdir. O eksikleri gidermekte eğitimden geçer. Endüstri 4,0’la buluşmak istiyoruz. Bilgi ekonominse geçmek istiyoruz. Demokrasinin güçlenmesini istiyoruz. Bunun için eğitim olmazsa olmazımızdır. 18 milyona yaklaşan öğrenci sayısına eğitim veriyoruz. Türk Milletinin kızıl elması; çağdaş medeniyetler seviyesine çıkmaktır. Eğitimin kalitesinden konuşuyoruz. Altyapıyı çözemezseniz, kaliteden de bahsedemezsiniz. 70 – 80 kişilik sınıfta öğrencisine bir dakika ayıramayan öğretmenin kaliteli eğitim vermesinden bahsedebilir misniz? Bunu gidermek için bütçeden 134 milyar 724 milyon lire kaynak eğitime ayırdık. Bugün eğitime ayrılan pay yüzde 18, milli gelirden ayrılan pay yüzde 6’dır. Milli gelirden eğitime en çok pay ayıran ülke Türkiye’dir. Avrupa’da da eğitime en çok kaynak ayıran ülkeyiz. Okul olmadan, tahta olmadan, kitap olmadan eğitim olur ama öğretmen yoksa eğitim olmaz. Dolayısıyla, eğitimde olmazsa olmaz usur öğretmendir. Bu yıl 25 bin öğretmeni daha eğitim ailemize katacağız. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı önceden 28’di, şimdi ise 17’ye düştü. Kore ve Japonya ile aynıyız, Fransa’dan daha iyiyiz. Derslik başına düşen öğrenci sayısını da azalttık. Daha önce bu sayı 36’ydı 24’e düşü. Hatay’da derslik başına düşen öğrenci sayısı 38’den 25-26ya düştü. Derslik başına düşen öğrenci sayısında da batının seviyesini yakaladık. İkili eğitimi kaldırmamız lazım. Bunun için yeni okullar, yeni derslikler yapılması lazımb 58 bin dersliğe ihtiyaç var, şu anda 47 bin derslik inşaa aşamasında, 11 bin derslik açığımız var. Bu aradaki farkı Nuri Üysen gibi hayırseverlerimizin desteğiyle kaldıracağız” dedi.

“DNA’mızda, genlerimizde  değerler var”

Değerler eğitimi söylemine açıklık getiren Bakan Yılmaz, “Eğitimin teknolojiyle buluşturmak lazım. Bilgi otoyollarına çıkabilmek için Fatih Projesini kurduk, akıllı tahtaları getirdik. Yaklaşık 1,5 milyon tableti öğrencilerimize dağıttık. Okullarımıza internet bağlantısı kurduk. Klavyeli bilgisayar dağıtmayı düşünüyoruz. Eğitim müfredatının güncellenmesini sağladık. Bu yıl birinci, 5’nci ve 9’ncu sınıflarda yeni müfredatla eğitim vermeye başladık. Geriye kalan sınıflarda da müfredatı değiştireceğiz. Bilim değişirken, çağ değişirken, teknoloji değişirken, bilgi değişirken siz evlatlarınıza aynı bilgiyi veremezsiniz. Çağa uygun eğitim vermemiz lazım. Eskiden, maddenin hali katı-sıvı- gaz olmak üzere 3’tü. Şimdi 4’e çıktı. Plazma hali eklendi. Dolayısıyla müfredatın da değişmesi lazım. Evlatlarımızın Değerler eğitimine sahip olmalarını istiyoruz. Çünkü, milletin DNA’sında, kodlarında değerler eğitimi var. Yağmur yağıyor, öğrenci pazartesi günü okula gelecek, İstiklal Marşı’nı duyan çocuk bir adım bile öteye gitmeden, marşı duyduğu andan itibaren çakılı kalıyor. İşte onu orada tutan şey değerler eğitiminin en somut göstergesidir. Öğrenci’ye niye durduğu sorulduğunda ‘İstiklal Marşını duyduğumuzda hareket etseydim, şehitlerime, bayrağıma, ülkeme saygısızlık yapmış olurdum’ diyor. Bundan daha güzel değer var mı!” şeklinde konuştu.

“Eğitimde fırsat eşitliği önceliğimiz”

Türkiye’nin okul öncesi eğitimde geri kaldığına dikkat çeken Bakan İsmet Yılmaz, “Şimdi size soruyorum: Aranızda daha önce okul öncesi eğitime giden var mı? Yoktu. Şimdi ise sorduğunuzda Türkiye’de herkes çocuğunu okul öncesi eğitime gönderiyor. Hatay’da bu ortalama 75. 2019 yılına kadar 5 yaş için okul öncesi eğitimi yüzde 90’a çıkaracağız.  37 pilot ilde eğitim materyalini bakanlık olarak biz veriyoruz. Öğretmenleri öğrencilerin ayağına taşımak için gezici öğretmenlik sistemini hayata geçirdik. Eğitimde fırsat eşitliği, değişmez ilkemiz, önceliğimizdir. Devamsızlığın azaltılması için şartlı eğitim sistemini başlattık.. Çocukların okula gitmesi için, okul öncesi eğitim dâhil erkek çocuk için 35, kız çocuk için 40, lise için erkek çocuklara 40,  kız çocuklara 60 lira annelere para yatırdık.  25 milyondan fazla öğrencinin hesabına toplamda 6 milyar lira para yatırdık. Öğrencilerimizi taşımalı eğitimle buluşturuyoruz. Engelli öğrenciler için kaynaştırma eğitimi gerçekleştiriyoruz. Hasta öğrenci ise öğretmeni okula gönderiyoruz. Hastanede olan çocuklar için hastanede sınıf açıyoruz. Okul sütü programı başlattık. Yardım alan Türkiye’den, yardım eden Türkiye’ye geçtik. Yabancı dili sorun olmaktan çıkarmak lazım. 81 ilde 800 pilot okulda 100 bin üzerindeki öğrenciye 15 saat ingilizce dersi veriyoruz. İlkokullarda yetiştirme programı başlattık. İlkokulda Türkçe ve matematikte eksiği olan öğrenciler için ilave eğitimi başlattık. Özel yetenekli öğrencileri özel olarak yetiştirelim ve Türkiye’nin 21’nci yüzyıla taşınmasında rol alsınlar diye araştırma ve uygulama okulu kurduk. 15 yaş üzeri okur yazar bilme oranını yüzde 96’ya yükseltik. Okuma yazma bilmeyen 2 milyon 400 bin kişi için okuma yazma becerisini kazandıracağız. Bu oranı 100’de 100’e taşımak istiyoruz. Kızlarımızın okullaşmasına önem veriyoruz. Bu oran yüzde 82’nin üzerinde… Eğitimin bugünü dünden iyi, yarını da bugünden iyi olacaktır kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından, İşadamı Nuri Üysen, Bakan Yılmaz’a eşi Gülseren Üysen adına da bir okul yaptırma sözü verdi.

Yapılan konuşmaların ardından, İşadamı Nuri Üysen, Bakan İsmet Yılmaz’a tablo hediye ederken, Bakan İsmet Yılmaz da Nuri Üysen’e plaket takdim etti. Daha sonra, Bakan İsmet Yılmaz ve Nuri Üysen, protokolle birlikte okulun açılış kurdelesini kesti.

 

Bir cevap yazın