Hatay’a ‘Zeytin Dalı’ sınır kapısı

Afrin’e insani yardımların kolay ulaştırılması için Hatay’ın Kumlu ilçesi Hamam köyü yakınlarında açılması planlanan kapının isminin Afrin harekatından ilhamla “Zeytin Dalı” olacağı belirtildi. Kapının Zeytin Dalı olarak adlandırılması ile bölgedeki teröristlere karşı net bir mesaj verilmesi ve Zeytin Dalı Harekatı ruhunun nesilden nesle aktarılması planlandı.

Yeni kapı için hazırlıklar start aldı

Cilvegözü’nden sonra Hatay’dan Suriye’ye açılacak ikinci gümrük kapısı olacak olan yeni kapının güzergahı Bükülmez ve Oğulpınar arasından Cinderesi’ne, oradan da Afrin’e giden yol olarak belirlendi. Bu bölge, gerek mesafe gerek coğrafi koşullarının uygunluğu, meskun mahallerin engellik vasfının olmaması ve düz zeminde ilerleyen arazinin uygunluğu dolasıyla kısa sürede Afrin’e yardımların ulaştırılmasını sağlayacak güzergah olarak belirlendi. Alternatif diğer güzergahlar ise sarp ve kayalık coğrafi yapı ve güzergahın açılmasının uzun süre alacağı değerlendirmeleri sonucu tercih edilmedi.

En kısa ticaret yolu

Türkiye tarafında Hatay-Reyhanlı arasındaki yolun yakın olması da yeni kapının kısa sürede hizmete açılmasına imkan sağlayacak. Kapının açılacağı yol, Afrin’den sonra en büyük ikinci yerleşim yeri olması nedeniyle stratejik öneme sahip olan Cinderesi’nden geçecek. Hatay’dan Suriye’ye açılacak yeni kapı, şimdilik Afrin’e yardımların ulaştırılması amacıyla planlansa da Suriye savaşı sona erdiğinde Halep’e ulaşacak en kısa ticaret yolu olarak da kullanılabilecek. Yeni kapının tesisi için bölgede AFAD nezdinde çalışmalar başlatıldı. Kapının açılacağı noktada saha düzeltme ve inşaat çalışmalarının 2 ay içerisinde tamamlanması ön görülüyor.

 

 

Bir cevap yazın