‘Kanser kaderiniz değil!’

İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, 1 -7 Nisan Kanser Haftası’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, tanısı erken konulan kanserlerin tedavi şansını arttığını ve alınabilecek basit önlemlerle kanserin önüne geçilebileceğini belirtti. Kanser oluşmasında bireyin genetik yapısının rolü kadar, çoğu kanserin sebebinin çevresel faktörler olduğunu belirten Mullaoğlu, kanserden korunmak için sigara kullanımının sıfıra indirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

“Beslenmeye dikkat”

Kanseri tetikleyen nedenlere dikkat çeken Mullaoğlu, “Sigara ile birlikte alkol alındığında, bu etki çok daha belirgin olmaktadır. Bu nedenle alkol kullanımının engellenmesi, kanser sıklığını azaltacaktır. Ayrıca aşırı derecede güneş ışığına maruz kalan bireylerde, deri kanseri hastalığı daha sık görülmektedir. Bu nedenle aşırı güneş ışığından kaçınmak, böyle insanların düzenli kontrollerini yaptırmaları, deri kanserlerinin önlenmesi açısından önemlidir. Mesleki nedenlerle, kanser yapıcı maddelere maruz kalan kişilerde, kanserden korunmak için, bu tür işyerlerinde hangi maddelerin yasaklanacağının bilinmesi, korunmaya yönelik önlemlerin alınması ve çalışanların düzenli olarak kontrollerinin yapılması yararlı olacaktır. Kanserden korunmak için, beslenmeye dikkat etmenin de önemi büyüktür. Şişmanlığın önlenmesi, yağ ve tuz alımının azaltılması, meyve ve sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin tercih edilmesi de önemlidir” dedi.

 “Erken tanı, tedavi şansını arttırıyor”

Son yıllarda tarama ve erken tanı yöntemlerinde önemli gelişmeler yaşandığını da sözlerine ekleyen İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, “Meme kanserinde kadınların kendi memelerini düzenli olarak kontrol etmeleri önemlidir. Ayrıca mamografi ile kontrol edilmelerinin yanısıra rahim kanserinde de rahim ağzından alınan örneklerin incelenmesi ile erken tanının konması muhtemeldir. Erken tanı arttıkça, tedavi şansıda artmaktadır. Çünkü muayene ve mamografi yöntemleri ile meme kanserine bağlı ölümler azaltılabilmektedir. Ayrıca karaciğer kanserlerinin hepatit hastalıkları ile ilişkisi olduğundan, yüksek risk altındaki kişilere hepatit aşısı da tavsiye edilmektedir. Kanserin sebebinin çok iyi anlaşılamadığı bir gerçektir. Bu nedenle özellikle sebebe ilişkin hiç bir faktörün bilinmediği durumlarda sebepten korunma olamayacağından erken tanı daha fazla önem kazanmaktadır” diye konuştu.

Bir cevap yazın