Hatay’ın yalnız bırakılmasına sitem etti!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş,  Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle Mersin’de ilk kez düzenlenen Akdeniz Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen ‘Tarihi kentlerden günümüze,Akdeniz Mavisinden yaşanabilir şehirlere’ konulu oturuma konuşmacı olarak katıldı. Hatay’ın ekonomisine katkı sağlayacak projeleri anlatan ve Hatay’ın genel durumu hakkında bilgiler aktaran Başkan Savaş, katılımcılar tarafından büyük bir dikkatle dinlendi.  Savaşın gölgesindeki şehir olarak EXPO 2021’i gerçekleştirmek için çalışmalarının hızla sürdüğünü anlatan Başkan Savaş,  Expo 2021 ve gastronomi unvanının ardından Hatay ekonomisine katkı sunacak olan 3T projesi hakkında da bilgiler verdi.

 “Savaş algısından olumsuz etkilendik”

Konuşmasına Hatay ekonomisi ve Suriye’de yaşanan iç savaşın etkilerini anlatarak başlayan Başkan Savaş, “Hatay, köklü bir tarih, kültür ve medeniyete sahip herkesin birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığı ender bir şehir. Ayrıca yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış coğrafi bir bölgede yaşamaktayız. Ekonomik tablomuz gittikçe kötüye gidiyor ve ekonomimiz sığlaştı. Turizmin ve ticaretin de oldukça önemli olduğu bu şehirde komşu ülkemiz Suriye’de yaşanan savaş ortamından çok etkilendik. Savaştan en çok etkilenen şehirlerin başında geliyoruz. Suriye’de yaşanan savaş ortamı ve ülkemizin sınırlarını korumak amacıyla gerçekleştirilen ‘Zeytindalı Operasyonu’ndan dolayı Hatay’a karşı olumsuz bir algı oluştu. Akdeniz bölgesinde savaş varmış gibi oluşan bu algı turizm sektörümüzü ve ihracatımızı olumsuz etkiledi. Hatay’da hayat normal bir şekilde devam ediyor. Biz önce rekabet edebilen alanlarını araştırdık. İskenderun ve Dörtyol’da ekonomi çok gelişmiş. Hatay ekonomisinin yüzde 81,5’u bu iki ilçemizden. Bunlar üretiyor rekabet güçleri var. Ama geriye kalan 13 ilçemizin rekabet gücü yok, tamamen tüketim ekonomisi ve yemek sektörü en başta geliyor. Biz baktık ki; demirçelik, filtre ve çimento sektörü dışındaki rekabet edilebilir neyimiz meşhur. Hatay’ın yemeği meşhur. Müthiş bir birikimi var ve 26. Gastronomi şehri olduk. Moral ve motivasyonun ada katkı sağlamak için EXPO2021’i aldık. Savaşın gölgesindeki şehir olarak EXPO 2021’i Hatay’da gerçekleştirmek oldukça önemli bir adım oldu bizim için. Sıkıntılarımıza rağmen çalışmalarımıza ara vermeden devam ederek projeler ürettik. Nar ekşisi ve zeytinyağının tanıtılması ve pazarlanması için çalışmalarımız var. Hatay önemli bir coğrafi bölgeye sahip, müthiş bir tarih var. 15 dönümlük  bir alana arkeopark yapacağız. Coğrafik işaretleme ve markalaştırma çalışmaları başlattık. Çalışmalarımızla yerelden kalkınma modelini başlattık. İnsanlarımızın ve yatırımcılarımızın geliştirebilecekleri tarım, turizm ve taşımacılık adı altında 3T projemiz var. Ayrıca Hatay’da Amanoslar’da yetişen 3 bin civarında çiçeğimiz var. Ortadoğu, Asya ve Avrupa’da en fazla çiçek çeşitliliği olan bir şehiriz. 250 tane de endemik çiçeklerimiz var. EXPO 2021’de de halkımıza bu güzel çeşitliliğimizi anlatacağız. İhtiyaç sahibi ev hanımlarımıza yaptığımız seralarla Hatay’ın çiçeklerini yetiştirmeleri ile para kazanmalarını sağlıyoruz. Ayrıca bu çiçekleri EXPO 2021’de sergileyeceğiz. Böylece EXPO 2021’de Hatay’ın güzelliklerini dış dünyaya da tanıtmış olacağız” dedi.

“HADO, yeni bir ulaşım ağı olacak”

Hatay’ın turistik, kültürel ve sosyal alanlarda hak ettiği değeri görmesi ve kente yeni bir ulaşım ağı kazandırmak amacıyla başlatılacak olan HADO (Hatay Deniz Otobüsleri) Projesine de değinen Başkan Lütfü Savaş, “Bu önemli proje sadece Hatay için değil komşu illerimiz için de oldukça önemli. İlk başta Mersin’e seferlerimiz olacak. İlerleyen zamanlarda Kıbrıs ve Beyrut’a da seferlerimizin olmasını istiyoruz. Deniz otobüslerinin içinde ayrıca Hatay’a özgü yemekler de olacak. Bu seferlere katılanlar Hatay’ın lezzetlerini de tatmış olacaklar. Eğer seferlerimiz ilgi görürse başka ülkelere de seferler düzenleyebiliriz” şeklinde konuştu.

“Kavgada değil, hizmette yarış yapın”

Belediye başkanlarının şehre yol gösterici olduğunu da vurgulayan Başkan Savaş, “Belediye başkanları bulunduğu şehir için politika üretmeli, plan ve programlar yaprak öyle hareket etmelidir. Çünkü artık insanların beklentileri çok yüksek, her birey bir belediye başkanı gibi bilgi sahibi olmak ve sizden hesap sormak istiyor. Bu nedenle donanımlı, bilgili, dünyanın donanımlarına entegre olmamız lazım. Birbirimizin sevgisine, uzlaşıya, birbirimizin birikimine ihtiyacımız var. Ülkemizin en çok ihtiyacı da hizmette yarış ihtiyacıdır. Engelde ve kavgada yarış değil, hizmette yarış yapmamız lazım. Yerelcilerin en çok sıkıntı çektiği hadise bu.. Biz şehrimizde de yalnızız, Ankara’da da yalnızız… Bizim, EXPO 2021’i Hatay’da yapmamız ve gastronomi şehri olmamız da ciddi bir çalışanın ve yeni projeler üretmenin eseridir” dedi.

https://www.facebook.com/LutfuSavas/videos/927524407429555/

 

Bir cevap yazın