Harekatta bugün günlerden Hatay!

Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)’nin, sınır güvenliğini sağlamak ve Suriye’nin Afrin kentinin PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ terör örgütlerinden arındırılması amacıyla geçen 20 Ocak’ta, 72 savaş uçağının hava bombardımanıyla başlattığı ‘Zeytin Dalı harekâtı’nda 30’uncu günü geride kaldı. Bugün 31’nci güne girilen Harekat kapsamında son verilere göre harekâtın başlangıcından bu yana imha edilen hedef sayısı 674, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1614, PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 44’ü köy, 3’ü köy altı yerleşim yeri ve 17’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 65.

Bölgedeki yağış ve sis nedeniyle çatışmalar aralıklarla devam ederken, Reyhanlı’nın karşısında bulunan Cinderes bölgesi ile Kilis’in karşısında bulunan Raco beldesi kırsalındaki terör örgütü mevzileri, insansız hava araçlarıyla belirlenip, topçu bataryaları, fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatarlarla karadan, jetlerle de havadan vuruluyor.

Lastik yakıyorlar

Hassa’nın karşısında bulunan terör örgütü hedefleri de dün sınırda konuşlu topçu birlikleri tarafından ateş altına alındı. Fırtına obüsleri, koordinatları belirlenen hedefleri bombalayarak imha etti. Vurulan bölgeden yükselen duman, Hassa’dan da görüldü. Karadan ve havadan vurularak hedefleri imha edilen teröristler, gizlenmek ve insansız hava araçları ile jetlerin görüş açısını kapatmak amacıyla siyah duman çıkarmak için lastik yakıyor.

Hava şartları zorlu

Harekât kapsamında teröristlerden temizlenen bölgelerde tuzaklanan mayın ve patlayıcılar da eğitimli köpeklerin desteğiyle uzman ekipler tarafından bulunarak imha ediliyor. Kilis’in karşısında bulunan Suriye’nin Darmık Dağı’ndaki yol yapım çalışması da hava koşulları nedeniyle yavaş ilerliyor. Afrin’e ilerleyişi kolaylaştırmak için açılacak yolun tepesinde oluşturulacak rampalarda topçu birlikleri konuşlanacak.

Teröristlerin drone’u düşürüldü

Harekât kapsamında ele geçirilen bölgelerde PYD/PKK ve DEAŞ’lı teröristlerin gözetleme ve sızma girişimlerine karşı koyan TSK unsurları, örgüt mensuplarınca drone aracılığıyla havadan bilgi toplanmasını da engelliyor. Bu kapsamda, Reyhanlı’nın karşısındaki Afrin’in batı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyetlerinde terör örgütlerince kullanılan bir drone tespit edildi. Özel birliklerce vurularak düşürülen drone incelemeye alındı.

Yeni tüneller bulundu

Burseya Dağı’ndan kente uzanan tünel zinciri bir bir kırılıyor. Askerler bir tünel daha ele geçirdi ve operasyonu hem havadan, hem karadan görüntüledi. Raco beldesine bağlı Şedya köyü çevresinde terör örgütü PYD/PKK’nın yeni tünellerine rastlandı. Hakim tepelere inşa edilen beton gözetleme kuleleri ile korunganlı mevzilerden giriş yapılan ve birçok tünelin birbirine bağlandığı tünel sistemi, ÖSO tarafından güvenlik taramasından geçirildi. Yeraltındaki tünel sistemi 2 metre yükseklik ve genişliğe sahip. Neredeyse tamamı betonarme olarak inşa edilen tünel, gözetleme kuleleri ve güçlendirilmiş mevzileri de birbirine bağlıyor. Tünellerin içerisinde yaşam alanları ile silah ve mühimmat depolamak için kullanılan bölümler de yer alıyor. Şedya köyünün terör örgütünden temizlenmesinden sonra TSK destekli ÖSO güçleri köyde güvenlik çalışmalarına başladı. Terör örgütünün el yapımı patlayıcı ve mayınlarına karşı tarama ve imha çalışması yürüten ÖSO, köydeki az sayıda sivilin de güvenliğini sağlamak için çalışmalarına devam ediyor.

Keskin nişancı

ÖSO’nun kurduğu Milli Ordu’nun Birinci Kolordusuna bağlı Ahrar Şarkiyye grubuna mensup Ebu Abdullah isimli ÖSO keskin nişancısı, Şedya köyünde yürütülen güvenlik faaliyetlerine PYD/PKK’ya karşı nöbetiyle destek veriyor. Köyün doğusunda terör örgütü ile cephe konumundaki dış bölgede nöbet tutan Abdullah, herhangi bir sızma girişimi veya saldırısına karşı tetikte bekliyor.

MattIs: Türkiye ile hemfikiriz

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Washington’da yaptığı açıklamada TSK’nın Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili konuştu. Mattis, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ankara’da temaslarda bulunduğunu ve iki ülke arasındaki pürüzlere sebep olan konuları görüştüğünü dile getiren Mattis, “Türkiye ile kurtarılmış bölgelerin kontrolünün o bölgelerde bulunan yerel halka ve yönetime bırakılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Türkiye ile kontrolü ele alan bölgedekiler ve diğer tüm kışkırtıcı ve dikkati dağıtan alanlarda Türkiye ile çalışacağız” dedi. Mattis, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun iki ülke arasındaki önemli birçok konu hakkında birlikte çalışma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

 

 

 

Bir cevap yazın