Hatay’da büyük buluşma

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Anadolu’nun en eski camisi Habib-i Neccar’da sabah namazı kıldırdıktan sonra, Hatay’daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve dini inanç önderleri ile bir araya geldi. Toplantıya Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Türkay Dereli, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Diyanet’in üst düzey yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi ve kanaat önderi katıldı.

“Hatay, ensar bir şehir”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Hatay’ın farklı inançlardan, mezheplerden ve kültürlerden insanları içerisinde barındıran bir şehir olduğuna işaret ederek, “Hatay muhacirlere ensar olması ile öne çıkmaktadır. İlk ensarlığı da bundan 2 bin sene önce Habib-i Neccar’a yapmıştır. Bugün de yaklaşık 500 bin muhacire ensarlık yapıyor” şeklinde konuştu.
Başkan Erbaş, Kanaat önderinin ve sivil toplum kuruluşlarının toplumdaki rolüne işaret ederek, “Kanaat önderinin ve sivil toplum kuruluşları, toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı sağlarlar. Toplumda iyiliğin ve huzurun teminatıdırlar” dedi.
İyilik ve erdem için bir araya gelenler güçlü olursa fitne ve bozgunculuk için bir araya gelenler başarılı olamayacaklarına dikkat çeken Erbaş, “Kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları iyilikte yardımlaşıyorlar. Düşmanlıkta ve günahta insanların buluşmasını önlemeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“Sorunlarımızın gerçek nedenlerini bilemezsek çözüm bulamayız”

Erbaş, İslam coğrafyasının ve insanlığın yaşadığı sorunlara dikkat çektiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün coğrafyamızın, ümmetin ve insanlığın yaşadığı sorunlar açlık, yoksulluk, savaşlar, bunalımlar, dünyevileşme, birlik ve kardeşliğin zayıflaması, bencillik gibi sorunlardır. Sorunlarımızın gerçek nedenlerini bilemezsek çözüm bulamayız. Onun için yaşanan problemleri çok iyi müzakere etmeliyiz. Bu toplantımızın en önemli araçlarından birisi de budur. Ümmetin zayıflamasına sebep olan unsurların başında fitne, tefrika, ırkçılık, mezhep çatışmaları, meşrep kavgaları ve cehalet gelir. Bizler, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri olarak bunlarla mücadele etmek zorundayız. Fitnenin ne büyük kötülüklere sebep olduğunu görerek yaşıyoruz. Bunu çocuklarımıza, gençlerimize ve bütün insanlığa anlatmak zorundayız” diye konuştu.
Sorunların çözümü noktasında aktif rol alınması gerektiğinin altını çizen Erbaş, “Bütün sorunların çözümünde bizlerin, STK temsilcileri ve kanaat önderlerinin rolü olacak. İlimle, hikmetle, ferasetle, dirayetle bu problemleri çözmeye çalışacağız” dedi.

.

Bir cevap yazın