Meyvesi 50 kuruş, kabuğu 4 lira

Türkiye’de narenciyenin anavatanı sayılan Çukurova’da portakalın bahçede kilosu 50 kuruşa inince, narenciye üreticisinin yeni umudu kilosu 4 liradan alıcı bulan portakal kabuğu oldu. Gıda, kozmetik, ilaç sanayi gibi sektörlerde hammadde olarak kullanılan portakal kabuğu yurt içi piyasada alıcı bulduğu gibi Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine de ihraç edilirken, üreticiler ise tesisleşme konusunda destek bekliyor.

Osmaniye’de portakal kabuğu alım satımı yapan Mikail Sarıgül, önceki yıllarda bölgede 20-30 ton arası portakal kabuğu ihracatı yapılırken bu yıl sadece Kadirli ve Kozan ilçelerinden 300 ton portakal kabuğunun yurt içi ve yurt dışı piyasasına satıldığını belirtti.

Evlerde tüketilen portakalın kabuğunu toplayarak 10 yıl önce bu sektöre girdiğini belirten Sarıgül, önceleri sadece küçük çapta alım satım yapılan sektörde şu anda portakal kabuğunun sanayi ürünü olma yolunda ilerlediğini söyledi. Portakal kabuğunun ilk kurutulmasından ihracatına kadar geçen aşamalar hakkında da bilgiler veren Sarıgül, “Portakal kabuğunu iki şekilde temin ediyoruz. Mahallelerden, köylerden portakal kabuğu toplayan birçok kişi bu kabukları bize getiriyor ya da narenciye üreticisinden portakalı alıp, kabuğunu normal hava şartlarında güneşte kurutuyoruz. Daha sonra kuruyan bu kabukları çöpünden ve çürümüş kabuklardan temizledikten sonra çuvallara doldurarak sevkiyata hazır hale getiriyoruz. Portakal kabuğu alım satımı yapan üreticilerin gerek devlet kuruluşları, gerekse özel sektör tarafından mutlaka desteklenmesi lazım. Şu anda sanayileşme yolunda ilerliyoruz. Yanımızda yevmiye usulüyle onlarca çalışan var. Ancak biz hala kabuğu el yordamıyla işliyoruz. Narenciye, Çukurova bölgesinin ürünü. Ancak herhangi bir ekipmanımız olmadığı için kuruttuğumuz bu kabuklar İç Anadolu’da işleniyor. Bizler, desteklendiğimiz takdirde Kadirli’ye kuracağımız bir tesisle portakal kabuğunu ilçe ekonomisi için bir fırsata dönüştürebiliriz” dedi.

Bir cevap yazın