Rivayet, EXPO 2021 öncesi gerçek oldu!

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel, Amanos Dağı’nda ilk kez 1862 yılında toplanan, ancak o zamandan beri bir daha izine rastlanmayan “Amanos öğrek otu” endemik bitkisinin yeniden bulunduğunu ve dünya literatüründeki yerini aldığını söyledi.

Amanos Dağlarının sahip olduğu 250 endemik bitki türüyle Türkiye’nin bu açıdan en zengin bölgesi olduğunu belirten Güzel, genelde temmuz ve ağustos aylarında çıkan bu nadir endemik türü bitkinin korunması gerektiğine vurgu yaptı.

150 yılı aşkın bir süredir izine rastlanmayan Amanos öğrek otunu  “Rivayet olarak kalmış bir bitkiydi” diyerek tanımlayan Güzel, bitkiyi 2016 yılında Amanos Dağlarında yaptıkları bir arazi çalışmasında yeniden keşfettiklerini ifade etti.

Amanos öğrek otunun, Karadeniz Bölgesi’nde görülen ‘Heracleum crenatifolium’ bitkisiyle benzerlik taşıdığını, ancak detaylı bir çalışma sonrası bitkinin Amanos öğrek otu olduğunu tespit ettiklerini anlatan Güzel, ” Daha sonra bu bitkinin dünya literatüründe kabul görmesi için çalışmalar başlattık. Çalışmamızın sonuçlarını makale haline getirerek, sistematik botaniğin belli başlı uluslararası bilimsel dergilerinden biri olan Phytotaxa’ya gönderdik. Çalışmalarımız kabul edilip yayınlandı ve literatürdeki yerini aldı” şeklinde konuştu.

EXPO 2021’in Hatay’ın biyoçeşitliliğinin dünyaya  tanıtılması için çok büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel, Türkiye’nin Avrupa kıtasıyla boy  ölçüşebilecek kadar büyük bir bitki zenginliğine sahip olduğunu ve bunda da Hatay’ın çok özel bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

 

Bir cevap yazın