Akdeniz, balıkta tropikalleşiyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, genellikle tropik sularda yaşayan ve gözlerinin iri olmasından dolayı da ‘Mandagöz’ ismi verilen Kızıldeniz kökenli balık türünün Türkiye’de ilk kez avlandığını söyledi.

İlk olarak İsrail, daha sonra Mısır’da görüldükten sonra Türkiye’de ilk kez ilk kez Mersin açıklarında yakalanan mandagöz balığının ekonomik olarak değerlendirilebilecek bir balık türü olduğunu söyleyen Gökoğlu, “Mandagöz, albenisi çok güzel, eti yenen, zararsız ve zehirsiz bir balık türü..” dedi.

Akdeniz’in git gide balık çeşitliliği açısından tropikalleşmeye doğru gittiğini söyleyen Gökoğlu, “Çok sayıda balık türünün girdiğini görüyoruz. Balıkların yanında diğer canlıların da Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçiş yaptığını biliyoruz. Şuan Süveyş Kanalı’yla bahsedilen bölge arasında uzun bir mesafe var. Baktığımız zaman 500-600 deniz mili gibi bir mesafe var. Mandagöz balığı o kadarlık bir mesafeyi kat ederek gelmiş.  Köpek balığı ailesinden olan kıkırdaklı balıklar çok yavru vermez. Bütün av araçlarıyla da yakalandığı için bu türler köpek balıkları yani kıkırdaklı ailesindeki türlerin git gide Akdeniz’in ekosisteminde azaldığını görüyoruz. Bizim, keler olarak adlandırdığımız tür bunlardan bir tanesi. ‘Angel Fish’ olarak geçiyor. Bu tür de Akdeniz’de hızla azalıyor” derken, balıkların neslinin korunması için balıkçıları küçük balıkları denize geri bırakılması konusunda uyardı.

 

 

Bir cevap yazın