Rüzgar enerjisindeki ihale maratonunda Hatay da var

Alternatif enerji kaynaklarında atağa kalkan Türkiye, hızlı geçen 2017 yılını önümüzdeki hafta 5 gün boyunca yapılacak olan rüzgar enerjisindeki ihale maratonuyla kapatacak. Yatırımcılar ‘en iyi bölgeler’ için yarışacak. Bu bölgeler arasında Hatay’da yer alıyor.

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerinin ardından, sıra rüzgarda yeni tahsislerde. Rüzgar enerjisinde toplam 2.130 MW kapasite için düzenlenecek rüzgar lisans ihaleleri 25 Aralık’ta Ankara’da başlayacak. 32 bölge için düzenlenecek ihaleler 5 gün sürecek. Buna göre; 26 Aralık’ta gerçekleşecek olan ve aralarında Hatay’ın da olduğu ihaleyi kapsayan iller ve kapasiteleri şöyle:  Adıyaman(40 MW) Ardahan – Kars (40 MW) Erzincan (50 MW) Malatya (80 MW) Hatay (30 MW) Kahramanmaraş- Osmaniye (40 MW) Kocaeli – Yalova (40 MW) Yozgat (50 MW)

Rüzgar enerjisi hızlı bir ivmeyle artıyor

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, “İçinde bulunduğumuz dönem rüzgar enerjisi sektörü açısından bir mihenk taşı. 3 bin MW’lık yatırım kapasitesi için düğmeye basılmış olacak. Ağustos ayında da YEKA yapılmıştı. 1000 MW’lık kapasite de oradan geliyor. Toplamda 4 bin MW’lık kapasite rüzgarda tahsis edilmiş olacak. Bu da 5 milyar dolardan fazla yatırım anlamı taşıyor. Bundan sonraki süreçte, yarışmalardan sonra yatırımcılar lisanslarını alacaklar, daha sonra inşaat izinleri başlayacak, inşaat izinleri bittikten sonra lisanslarını alacaklar ve yatırıma geçecekler. Bu süreç çok kısa bir süreç de değil. Nereden bakarsanız bakın minimum 3-4 yıllık bir süreç. Ama önümüzdeki günlerde Türkiye’deki rüzgar enerjisinin hızlı bir ivmeyle artacağını söyleyebiliriz” dedi.

Avrupa’da ilk 3’teyiz

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide Avrupa’yla farklı hızlı kapattığını kaydeden Ataseven, “Kurulu güç olarak bir miktar bazı ülkelerin gerisindeyiz ama bir yıl içinde yapılan yatırımlar açısından baktığımızda 2016 yılında bin 287 MW’lık yatırım yaptık. Bu da 1 milyar 800 milyon dolarlık bir yatırım demek. Bu yatırımla, 2016 yılında işletmeye giren santraller açısından Avrupa’da ilk 3 içerisinde yer aldık. Dünyada da ilk 7’de yer aldık. Kurulu güç açısından biraz geriden başladık ama hızlı gidiyoruz. Bu hızımızı artırarak devam etmemiz, sektörümüzü sürdürülebilir kılmamız lazım” şeklinde konuştu.

 

Bir cevap yazın