Tehlikeleri ilk yardımla anında önleyin!

Türk Kızılay’ı İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay, ev kazalarına dikkat çektiği açıklamasında, vatandaşlara ilk yardım kurslarına katılın çağrısı yaptı. İlk yardım eğitimlerinin evde meydana gelen kazaya veya yaralanmaya maruz kalanların hayatta kalması için hayati rol oynadığını ifade eden Günay, ev içinde meydana gelen kazalarda her yıl 3 milyondan fazla insanın yaralandığını vurguladı.

“Her yıl en az 7 bin kişi ev kazasıyla ölüyor”

Ev kazalarının yaşa, cinsiyete, gelire veya coğrafi bölgeye bakmaksızın tüm nüfusu etkilediğine işaret eden Günay, “Genellikle güvenli yerler olarak algılanan evlerde çok sayıda kaza yaşanıyor. Kazalar genellikle evlerin oturma odasında gerçekleşiyor. Her yıl 3 milyondan fazla insan ev kazalarına mazur kalıyor ve bunların 7 binden fazlası da ölümcül sonuçlara yol açıyor. Dünya genelinde, evlerde meydana gelebilecek en yaygın önlenebilir yaralanmalar elektrik çarpmaları, yanıklar, zehirlenmeler, tıkanmalar, boğulmalar, bilinç kaybı, kardiyak arresti ve düşme kazalarıdır. Endişe verici şekilde boğulma, dünyanın her bölgesinde çocukların ve gençlerin en önde gelen 10 ölüm nedeni arasında yer almaktadır. 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında bulunmaktadır. Bu tür tehlikeler tüm yaş gruplarını etkilemekle birlikte yüksek gelirli ülkelerde çocuk ölümlerinin ana nedenini oluşturuyor” dedi.

“Her can bizim için önemlidir”

İlk yardımın hayat kurtarmada önemli bir rolü olduğunu da sözlerine ekleyen Türk Kızılayı İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay, “2000 yılından bu yana ilk yardım eğitimi vermeye başlayan Kızılayımız, o günden bu güne toplumun gerek iş güvenliği gerekse afet ve acil durumlara yönelik bilinçlendirilmesi için 100 binden fazla kişiye ilk yardım eğitimi verdi. Ülkemizde ev kazalarında meydana gelen can kaybının azaltılması için ulusal mevzuatların iyileştirilmesi, her aileden en az bir kişinin ilk yardım eğitimi alması ve en önemlisi ilk yardım bilinçlendirme kültürünün toplumda oluşturulması gerekiyor. Bizler de bunun için büyük çabalar sarf ediyoruz. Her can bizim için kıymetlidir çünkü” diye konuştu.

Bir cevap yazın