Hatay, dünya ligine hızlı giriş yaptı

Hürriyet Gazetesi Yazarı Mehmet Yaşin, yol üstü lezzet durağı yaptığı Hatay’ı gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil eden özelliklerini yazdı. Gazeteci, Gurme, gezgin, yazar olarak bilinen Yaşin’in Hatay ile ilgili gezi yazısı şöyle:

“Hatay’ın konuklarına sunacak çok şeyi var. En önemlisi de aşırı lezzetli mutfağı!
Hatay bence gastronomi turizminin en önde gelen kentlerinden… Arap, Türk, Nusayri, Ermeni, Yahudi kültürlerinin birbirlerini etkilemesiyle burada ortaya muhteşem bir mutfak çıkmış. Masalar öylesine lezzetli yemeklerle donanıyor ki, insan hangisinden başlayacağını şaşırıyor.
Hâlâ pişen yemeklerin yanı sıra bir de unutulmaya yüz tutanlar var. Bunların arasında en çok ‘Seyis lahmacunu’nun unutulmasına karalar bağlıyorum. Kentin bir diğer özel yiyeceği de ‘sürk’. Bu, birçok baharatla yapılan bir çökelek. Tazesi değil, küflenmişi benim için makbul. Kokusu ağır. Ancak lezzetini tarif edebilmek için çok özel kelimeler bulmak gerekiyor.
Geçenlerde Hatay’da döner yemek için Abdo Döner’e gittim. 45 yıllık bir lezzet durağı burası. Dönerde kaburga eti kullanılıyor. Acılı salçayla ıslatılan lavaş, dönerin ateşine tutulup ısıtılıyor. Sonra içine döner ve özel sos konup, dürüm yapılıyor.
Hatay denince akla gelen yemeklerden biri de kasap kebabı. Buna kimileri tepsi kebabı diyor. Uzun Çarşı’nın içindeki hemen bütün kasaplarda bulmak mümkün. Ben Pöç Kasabı’nı tercih ettim. Kaburganın çevresindeki et, Samandağı’nın acı biberi, maydanoz, kuyrukyağıyla elde kıyılıyor. Tepsiye yayılıyor. Üstüne yeşilbiber ve domates dilimleri konup çarşının fırınına gönderiliyor.
Konak Restoran, ara sokaklardaki bir vaha adeta. Mönü yöresel yemeklerden oluşturulmuş. Arap ve Suriye mutfağından da örnekler bulmak mümkün.
Hatay’da yemek denince akla hemen mezeler geliyor. Konak’ın mezeleri de şaşırtıcı derecede lezzetli. Buradaki çiğköfteyi denemenizi hararetle öneririm. Macun kıvamındaki köfteler, üstüne kavrulmuş kıyma konarak yeniyor.
Sultan Sofrası kentin en önemli lezzet duraklarından… Hatay yöresi yemeklerinden oluşmuş mönü ağız sulandıran cinsten. Buranın en önemli yemeği fırında pişirilmiş olan ‘oruk’. Dışı incecik, içi lezzetli bu özel içliköfte, damakla tam bir aşk yaşıyor.”

Bir cevap yazın