Valilikten, öğrencilere vizyon kazandıran seminer

Hatay Valiliği himayesinde Mustafa Kemal Üniversitesi ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Girişimcilik ve Kariyer Günü programı oldukça yoğun ilgi gördü. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu’nun konuşmacı olduğu ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştığı panelde  genç girişimcileri umut dolu mesajlar verildi.

Yoğun katılım

Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Haşim Göksel, kurum müdürleri ve akademisyenlerin yanı sıra, işveren temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Ara eleman sıkıntımız var”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Hatay Valisi Erdal Ata, günümüzde iş alanlarının sadece kamuda değil özel sektörler bazında da genişlediğine dikkat çekerek “ Öğrencilerimizin kariyer planlamalarını ve profesyonel iş hayatına atılırken girişimcilik ruhlarını desteklemeyi amaçladığımız girişimcilik ve kariyer günü etkinliğinin verimli geçmesini ve hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hepinizin bildiği gibi ülke olarak yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri istihdam sorunudur. Aslında ülkemiz iş gücü bakımından yeterli insan kaynağına sahiptir. Bizim asıl sıkıntımız nitelikli iş gücü, ara eleman ihtiyacımızdır. Bu sorunu çözmeye yönelik birtakım önlemler alınmaya başlanmış, işverenin nitelikli iş gücü arayışına çözüm bulma amacıyla, son yıllarda halk eğitim merkezlerinde meslek edindirme kurslarının ve meslek liselerinde, şehirlerdeki sektörlere göre farklı bölümlerin açılması gibi tedbirler alınmıştır. Nitelikli iş gücünün istihdam sorunu yaşamayacağı göz önünde bulundurulduğunda, nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla alınan bu tedbirlerin yakın gelecekte sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağını tahmin ediyorum” dedi.

“Genç nüfusu iyi değerlendirmeliyiz”

Son yıllarda ülkemizde gerçekleşen yenliklere değinen Vali Ata, ”Girişimciliği desteklemek amacıyla kendi işini kurmak isteyenlere sunulan birçok teşvik ve hibe imkânı da sorunun çözümüne katkı sağlamaktadır. Hızla gelişen dünyada rekabet ortamına uyum sağlamanın tek yolu nitelikli, cesur ve kararlı insanlar yetiştirmektir. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemiz bu potansiyeliyle birçok ülkeden avantajlı durumda olmakla birlikte, bu potansiyeli verimli bir planlamayla, doğru kullanmak zorundadır. Bu konuda devlete birtakım sorumluluklar düşmekle birlikte bireysel olarak da bir kariyer planlaması yapmak büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda, gerçekleştirdiğimiz girişimcilik ve kariyer günü programının sizlere rehberlik edeceğine inanıyorum” dedi.

“Yaşadığınız yeri iyi öğrenin”

Gençlere seslenen Vali Ata, “Sevgili gençler, planlama yaparken yaşadığınız şehri, bölgeyi iyi bilmek, buralarda yapılan yatırımlarla gelişecek sektörleri takip etmek ve kariyer planlamasını ona göre yapmak size bir avantaj sağlayacaktır. Söz gelişi eğer Hatay’da yaşayacak ve iş hayatına atılacaksanız, ilimizde yapılan yatırımlarla yakın gelecekte daha da büyüyecek olan mobilyacılık, sanayi gibi sektörlere yönelik hazırlanmanız, doğru işe doğru eleman arayan iş dünyasına da, size de büyük kolaylık sağlayacaktır. Üniversite dönemi, kariyer gelişiminin belki de en önemli evresidir. öğrencilerimizin burada aldıkları akademik eğitimin yanında katıldıkları kongre, sempozyum, konferans ve panel gibi bilimsel etkinlikler, onların kariyer gelişimine ciddi katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin de kariyer planlama, girişimcilik ve özgeçmiş hazırlama gibi konularda siz öğrencilere ufuk açıcı bilgiler vereceğini düşünüyorum. Bölgesel planlama yapılırken ilimiz genelindeki bütün değerlerimiz göz önüne alınarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de üretilen demir çelik üretiminin yaklaşık %50 si İskenderun’da üretiliyor. Gönlümüzden geçen keşke 6. Teşvik Bölgesi kapsamına alınsa da ilimiz daha fazla yatırım alsa. Ancak kişi başına düşen milli gelir hesaplandığında Hatay ilimiz 3. Teşvik Bölgesinde yer alıyor “ şeklinde konuştu.

2018’de hedef 10.000 istihdam

Hatay Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel ise girişimci gençlerimizin ayaklarına kadar gelen bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayarak “ Kariyer ve Girişimcilik Günü ana temalı etkinliğimizin amacı; ülkemizin nitelikli işgücü ihtiyacı gibi, girişimci ve kariyer planlama ihtiyacına dikkat çekmektir. Kurumumuz bu amaçlar doğrultusunda 2017 yılı içerisinde 70 iş ve meslek danışmanı ile 9.193 işyeri ziyareti yaparak 15.914 açık iş talebi almış, bu taleplerden 6.336 adedi karşılanmış, karşılanamayan 9.578 adet talebin nitelikli iş gücü ihtiyacından kaynakladığını tespit etmiş bulunmaktayız. Bu bağlamda işgücü piyasasının nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayabilmek için 2.619 kişi işbaşı eğitim programına alınarak nitelikli hale getirilmiş ve kalıcı istihdama dönüştürülmesiyle katkı sağlanılmıştır. Aynı zamanda paydaşlarımızla birlikte 552 kişiye girişimcilik eğitimi verilerek iş hayatına katılmalarına yardımcı olunmuştur. İş ve meslek danışmanlarımız kariyer ve iş planlaması yapmak adına 64.127 kişiyle yüz yüze görüşme sağlamıştır. Kurumumuz aracılığıyla 2016 yılında 1.964 işe yerleştirme gerçekleşirken 2017 yılında 6336 kişinin işe yerleşmesi sağlanmıştır.2018 yılında kurum hedefimiz en az 10.000 istihdamdır” ifadelerine yer verdi.

Üniversitelerde ‘Gastronomi’ bölümü açılmalı!

Konuşmaların ardından söz alan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Arap Dili ve Edebiyatı ile Gastronomi bölümlerinin üniversitelerimize kazandırılmamış olmasının bir eksiklik olduğunu ifade ederek, istihdam imkânlarının artırılması konusunda görüşlerini paylaştı. MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya da, “Her üniversitede öğrenciye vizyon kazandıracak kariyer merkezleri açılması, bu merkezlerin üniversite yönetimi, öğrenciler, iş dünyası, iç ve dış paydaşlar tarafından desteklenmesi ile aktif bir şekilde faaliyet göstermesi önem arz etmektedir. Üniversitemizde kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Ekim 2017 tarihinde kurulmuştur” dedi.

Hatay, fırsatlar şehri

Devletlerin, hükümetlerin, yerel yönetimlerin, akademik kurumların, toplum gelenek ve göreneklerinin bireylerin kariyer gelişiminde çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu dinamiklerin birlikte hareket etmesinin genç girişimciler için büyük şans olduğunu vurguladı.EXPO’nun 2021 yılında Hatay’da gerçekleşecek olmasının ve kentin UNESCO tarafından Gastronomi Şehri ilan edilmesinin Hatay için çok önemli fırsatlar olduğunu belirten Başkan Savaş, bu fırsatların ticari olarak değerlendirilmesinin hem kent hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını ifade ederek, kariyer ve girişimcilik konusunda belediye olarak HATMEK’te açtıkları kurslara değindi. Ankara’nın teşvik bölgesi hususunda Hatay’a destek olması isteğini yineleyen Savaş, Hatay’ın 5. Teşvik Bölgesine geçmesi için devlet büyüklerimizden yardım beklediklerinin altını da ısrarla çizdi.

Konukoğlu’na mozaik tabloyla teşekkür

Etkinliğin öğleden önceki son bölümünde Sanko Holding’i tanıtan sinevizyon gösterisinin ardından kürsüye gelen Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, iş hayatına başlaması ve sonraki yıllarda elde ettikleri başarılarının ipuçlarını paylaştığı konferansını gerçekleştirdi. Program, Vali Ata tarafından Abdülkadir Konukoğlu’na günün anısına mozaik tablo hediye etmesi ve toplu fotoğraf çekilmesi sona erdi.  Programın öğleden sonraki ikinci bölümüne, Girişimcilik ve Kariyer konusunda alanında uzman akademisyenler tarafından verilen seminerlerle devam edildi.

Bir cevap yazın