2020 yılında Pandemi koşulları nedeniyle düzenlenemeyen ve İstanbulluların özlediği 10.İstanbul’da Hatay Günleri “Biz Biriz! Dünya Bir!” sloganı ve “Birlik” temasıyla İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda kapılarını açtı. Hatay Valiliği himayesinde, İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen ve hafta sonuna kadar sürecek organizasyon ilk günden ses getirdi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınarak tescillenen Hatay mutfağının yanısıra tarihi, kültürel değerleri ve güzelliklerinin bir kez daha İstanbul’a taşındığı fuarın açılış kurdelesini Hatay Valisi Rahmi Doğan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Av. Doğan Subaşı, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, İBB Daire başkanları, İstanbul ve Hatay ilçe belediye başkanları kesti.
Biz Biriz! Dünya Bir!
Bu yılki Hatay Günleri’nde Hatay’ın birliktelik dokusundan yola çıktıklarını belirten İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Yılmazer, “Hatay Türkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Akdeniz’den dünyaya açılan kapısıdır. Medeniyetlere beşiklik yapmış, turuncu, mavi ve yeşilin eşsiz kentidir. Bu aziz kentin İstanbul’daki temsilcileri olarak birlik, beraberlik, kardeşlik ruhuyla şehrimizi tanıtmak için çalışıyoruz. Birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış Medeniyetler diyarı Hatay’ımız, barındırdığı etnik, kültürel, sosyal çeşitliliği ile tüm dünyada barış içinde birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden biri olma özelliğinde. Hatayımız, dünyanın ilk katolik kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi, Türkiye İnanç Turizmi Haritası’nda yer alan Saint Simon Stylite Manastırı, 16. Yüzyılda yapılan Ulu Cami gibi önemli camileri, kiliseleri, havraları ile dinler mozaiğinin barış, kardeşlik, hoşgörü içinde yaşandığı bir şehir. Geçtiğimiz iki yıl boyunca ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan alışık olmadığımız pandemi koşulları, doğal afetler, en başta Hatay’ın etkilendiği mülteci sorunları bize insani olarak birlikte yaşamanın, yardımlaşmanın, paylaşmanın, birbirimize destek olarak zorlu koşulların üstesinden gelebilmenin önemini gösterdi. Her sene ayrı bir tema ile düzenlenen İstanbul’da Hatay Günleri’nin bu seneki temasını tam da bu nedenle, Hatay’ın birliktelik dokusunun örnek oluşturması amacıyla “Birlik”, sloganını da “Biz Biriz! Dünya Bir!” olarak seçtik. Tanıtım günlerine gelen misafirlerimiz ve Hatay’a gelen tüm misafirlerimiz her değerimizde “Birlik” unsurunun izlerini göreceklerdir” dedi.
Hatay; Türkiye’nin lezzet köşesi
HBB Lütfü Savaş, Hatay’a neden gidilmesi gerektiğini anlatarak, “Hüseyin Başkanımız Hatay’ı çok güzel tarif etti. Bugün burada görecekleriniz Hatay’ın çok çok çok çok özeti. Ama burada göreceklerinizin çok daha fazlası, yüzyıllardır biriktirdiğimiz yemek kültürünü doya doya yaşamak gerekir. Hatay; Türkiye’nin, Akdeniz’in lezzet köşesi. Savaşın gölgesindeki şehir olarak görülen kadim şehir yüzyıllardır kardeşliği, barışı, birliği bütünlüğü simgelemiş ve bugüne dek sapasağlam durmuş bir şehir. İnsanların dokusunu, kokusunu ve muhabbetini bile hissetmek için mutlaka Hatay’a gitmek lazım” dedi.
Hem hoşgeldiniz, hem hoşbulduk!
Hatay için örnek bir tanıtım olması adına ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade eden İBB Başkanvekili Doğan Subaşı, “Sizleri burada ağırlamaktan gurur ve kıvanç duyuyoruz. Ekrem Başkanımın mutlaka bulunmak istediği bir etkinlikti, ancak yurtdışı seyahati dolayısıyla katılamadı. Ben de burada Hatay’ı tanıma fırsatı bulacağım. Sizlere hoş geldiniz diyorum ama buranın asıl sahibi sizlersiniz. Aynı zamanda hoş bulduk da demek istiyorum.” dedi.
Hatay, sofradaki zenginliği coşturuyor
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye zılgıtlar eşliğinde gelen Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Aslında Hatay’ı tanıtmak için geldik ama Hatay aslında çok bilinen ve tanınan bir şehir. Hatay medeniyetler şehri… 13 medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı dinlerin, mezheplerin, kültürlerin bir arada hoşgörü içerisinde yaşadığı kadim bir şehir. Hatay denilince tarih, kültür, sanat ve en önemlisi de gastronomi akla geliyor. Gastronomi şehri Hatay, adeta sofradaki zenginliği coşturuyor. Hatay’ın lezzetlerini tatmak için mutlaka Hatay’a gelmek lazım” diyerek, herkesi Hatay’a davet etti.
Etkinlikte ayrıca belediyelerin stantlarında Reyhanlı Belediyesi yeni açılan Cemil Meriç Kültür Evi ve Yeşilçam’ın Kibar Feyzo başta olmak üzere birçok filmin çekimlerinin yapıldığı ve Valiliğin girişimiyle sinema müzesine çevrilen konağı, Erzin Belediyesi 495 bin 567 ton üretim ile tek başına ihracatın yüzde 21’ini karşıladığı narenciyesi, Samandağ Belediyesi Türkiye’de bir ilk olan Gastronomi Köyü, Antakya Belediyesi Bilim Merkezi ve dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi Kurtuluş ve tarihi uzun çarşı restorasyonu ile dikkat çekti.