İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Boran Kın, 2021 -2022 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla okul çağındaki çocukların beslenme düzeni ile ilgili anne ve babalara önemli bilgiler verdi. Vitamin bakımından oldukça zengin olan besinlerin çocukların gelişimi için oldukça önem arz ettiğini belirten Kın, çocukların beslenmesinde çikolata, bisküvi, gofret, hazır meyve suları ve kolalı içeceklerin tüketiminden olabildiğince uzak kalınması gerektiğinin altını çizdi.
“Okul çağı çocuklarında günün en önemli öğünü kahvaltıdır”
Doğru ve kaliteli beslenen çocukların zihin performanslarının daha iyi olduğunu belirten Kın, “Büyüme ve gelişmenin hız kazandığı, öğrenme ve kavrama yeteneklerinin yüksek olduğu okul çağı çocuklarında beslenme ayrı bir önem kazanmaktadır. Okul çağı döneminde çocuklar zihinsel ve bedensel gelişimlerini sürdürürler. Okul çağı çocuklarında günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Güne başlarken vücuda bir temeldir aslında. Temeli ne kadar sağlam kurarsanız çocuğun gün içinde verimi o kadar artacaktır. Bir çocuk kahvaltı etmediğinde kendini güçsüz, yorgun ve halsiz hisseder. Dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır. Bu dönem çocuklarda beslenme yetersizliği ve dengesizliği; büyüme ve gelişmede gerileme, vitamin-mineral yetersizliklerinin yanında, dikkat ve konsantrasyonda azalma, öğrenme güçlüğü gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum, fosfor, B1, B2 vitamini ve süt yağında bulunan A, D, E, K vitaminlerinden oldukça zengindir. Bu gruptaki besinler özellikle kalsiyum açısından zengin olması nedeniyle çocukların kemik gelişiminde ve diş sağlığında büyük öneme sahiptir. Okul çağı çocuklarında istenilen gelişimi sağlamak amacıyla bu gruptan günde 2-4 porsiyon tüketmeleri gerekmektedir. Et Grubu besinler, içerdiği protein, yağ, vitamin ve mineraller sayesinde çocukların beslenmesinde önemli yer tutmaktadır. Balık mental gelişimleri açısından olumlu etkileri bulunan omega-3 ten zengindir. Mutlaka haftada 2 gün tüketilmelidir. Yumurtada bulunan proteinlerin %100 ‘ü vücut proteinine dönüşür bu özelliği sayesinde örnek proteindir. Bu nedenle çocukların beslenmesinde her gün 1 tane tüketimi önerilmektedir” açıklamasında bulundu.
“Sebze grubu besinler vitamin ve mineraller açısından zengindir”
Çocukların çeşitli renk ve türlerde günde; 2-3 porsiyon meyve, çiğ sebze-salata, domates-salatalık söğüş veya sebze yemeği tüketmesinin önemli olduğunu da ifade eden Ecem Boran Kın, “Meyve-Sebze grubu besinler vitamin ve minerallerden özellikle folik asit, E,C,B2 vitamini, magnezyum, kalsiyum ve antioksidanlardan oldukça zengindir. Bu içeriklerinden dolayı hastalıklara karşı koruyucu, büyüme ve gelişmeye yardımcıdır. Ekmek ve Tahıl grubu B vitamini, demir, posa ve minerallerden zengindir. Bu grup ayrıca iyi bir karbonhidrat kaynağıdır ve çocukların aktiviteleri için gerekli enerjiyi sağlarlar. Sabah kahvaltıda tam buğday ekmeği veya krep, tahıllı gevrekler, öğlen veya akşam yemeğinin yanında pilav, makarna, çorba gibi besinleri tüketmek, ihtiyaçlarının karşılanması için yeterlidir. Çocukların beslenmesinde şeker bal, pekmez, meyve gibi besinlerden doğal olarak alınmalıdır. Çikolata, bisküvi, gofret, hazır meyve suları ve kolalı içeceklerin tüketiminden olabildiğince uzak kalınmalıdır. Sağlıklı yağlar olan zeytinyağı, tereyağı ve badem-fındık-ceviz gibi kuruyemişlere çocukların beslenmesinde yer verilmelidir. Ayrıca beslenme çantası menüleri planlarken aynı besinleri sık sık ve üst üste kullanmayın. Farklı besin kullanımı ile çocuğunuzun beslenme çantası içeriğinden sıkılmasını önlemiş ve aynı zamanda beslenmesinde çeşitlilik sağlanmasına katkıda bulunmuş olursunuz. Sağlıklı beslenme çantası için örneğin; taze veya kuru meyveler ile badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler, sebzeli/peynirli ev yapımı poğaçalar, süt/kefir/ayran/yoğurt, çok tahıllı un ve kurutulmuş meyve/yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kurabiyeler ve süt, peynirli tost ve domates/salatalık, sebzeli börek ve ayran, renkli sandviç ve süt olabilir” açıklamasında bulundu.