Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet Cezayir ziyaretinde, global çelik üreticisi Tosyalı Holding’in Cezayir’deki yatırımı Tosyalı Algerie’de de incelemelerde bulundu.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı tarafından karşılanan Bakan Çavuşoğlu, tesisin şantiyesini gezdikten sonra, yöneticiler ve çalışanlarla biraraya geldi.
Türk bir şirketinin yurt dışındaki en büyük sınai yatırımını ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, “Türk şirketlerimizin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğine katkılarını desteklemeye devam edeceğiz ” derken, Tosyalı’dan tesis hakkında bilgiler aldı.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da, dünya çelik endüstrisinde, son yıllarda hayata geçen en önemli komplekslerinden biri olan Tosyalı Algerie’nin kullandığı teknolojilerle küresel rekabette ön plana çıktığını ve doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) teknolojisi sayesinde dünyanın en yeşil ve çevreci çeliğini üreten tesisler arasında yer aldığını ifade etti.
Tosyalı Holding’in tüm global başarılarının temelinde şirketin yurt dışındaki ilk yatırımı olan Tosyalı Algerie’nİn önemli bir yeri olduğunu dile getiren Tosyalı, “Bu tesisimiz, hidro-karbon temelli şirketleri dışarıda tuttuğumuzda, Cezayir’de gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı. Sanayide öncü yatırımlarımız, yarattığımız istihdam ve sürdürülebilirlik odaklı teknolojilerimizle Cezayir’de devletin üst kademesi başta olmak üzere farklı platformlarda örnek gösteriliyoruz. Bu bizi ülkemiz ve insanımız adına gururlandırıyor ve daha iyisini yapmak için cesaret veriyor. Cezayir’deki tesisimizdeki katma değer yaratan yatırımlarımız devam edecek. Temellerini 2011 yılında attığımız ve 4. etap yatırımı devam eden Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında, 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşerek küresel büyümemizin sürükleyici gücü olacak” dedi.
Tosyalı Algerie’nin yıllık 2,5 milyon ton kapasiteli dünyanın en büyük DRI üretim tesisleriyle birlikte, DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağını barındırdığına dikkat çeken Tosyalı, 2020 yılında 2,23 milyon ton/yıl üretim rakamına ulaşarak dünya rekoru kırdıklarını ifade etti.
Türkiye’de İskenderun’da mevcut liman işletmesi ve Erzin’de yapımı planlanan liman yatırımının yanı sıra Cezayir’de de büyük bir liman yatırımı olduğunu belirten Tosyalı, 200 bin DWT büyüklüğünde gemilerin yanaşarak tahliye edilmesine imkan sağlayan Cezayir’deki limanda gemi yanaşma ve 150 bin tonluk yük indirme kapasitesinin yanısıra Avrupa’nın en uzun hatlarından biri olan 12 kilometrelik konveyör bant sistemi sayesinde limandan fabrikaya kadar hiçbir araç kullanmadan saatte 4 bin ton taşıma yapılabildiğini ifade etti.