Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü ve HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, özellikle son 3 yıldır köpek saldırıları tehdidi ile karşı karşıya kalan caretta carettaların neslinin devamı için yerel yönetimleri göreve davet etti.
Deniz kaplumbağaları için Hatay bölgesi özellikle Samandağ kumsallarının önemli bir yuvalama ve yumurtlama alanı olduğunu ifade eden Altuğ, köpek saldırısı sonucu 2019 yılında 11 erişkin kaplumbağanın hayatını kaybettiğini belirtirken, yaklaşık her yıl 1500-2000 arası bir yavrunun da yok olduğuna dikkat çekti.
Yumurtalarını bırakmak üzere sahillere çıkan kaplumbağaları çeşitli tehditlerin beklediğini, son yıllarda özellikle sokak köpeklerinin saldırısına uğradıklarını söyleyen Altuğu, “Kaplumbağalar yuvalama döneminde dişi kaplumbağalar yumurtlamak için kumsala çıkarken, erkek kaplumbağalar ve özellikle de Caretta carettalar beslenme alanı olarak yakın sahillerde bulunmaktadırlar. Bu nedenle her yıl üreme ve yumurtlama sezonunda Mayıs ve Eylül ayları arasında Hatay DKMP Hatay Şubesi ekiplerince yoğun bir yuva tespit ve koruma faaliyetleri yapılmaktadır. Diğer taraftan bölgemizde hasta ve yaralı olarak karaya vuran ve denizde ağlara takılan veya tekne hasarlarına bağlı olarak yaralandıklarını görmekteyiz. Gerek denizde gerekse de kumsalda karşılaştıkları birçok uygunsuz ortam ve tehditler kaplumbağaların yaralanmalarına ve nihayetinde ölümlerine sebep olmaktadır. Bu tehditleri bot ve tekne pervane yaralanmaları, çevre kirliliği, olta hasarları ve yuvalama alanlarında köpek saldırıları en önemlileri olarak görmekteyiz. Özellikle son 3 yıldır yumurtlamaya gelen dişi yeşil deniz kaplumbağalarının Samandağ Kumsallarında özellikle de Şey Hıdır Türbesi Meydan Kumsalları arasında köpek saldırıları sonucunda çok ciddi ısırılıp, boyun ve yüzgeçlerinin parçalanması ve kan kaybı sonucu ölümlerine şahit olmaktayız. Köpek saldırısı sonucu 2019 yılında 2 adet, 2020 yılında 4 adet ve bu yılda şuana kadar 5 adet olmak üzere 3 yılda toplam 11 adet yumurtlamaya gelen erişkin kaplumbağayı kaybettik. Dişi kaplumbağaların sezonda bir-iki defa yumurta bırakacaklarını düşündüğümüzde yaklaşık 1500-2000 arası bir yavruyu da kaybetmiş olduk. Bu durum bölgemize ve ülkemize yakışan bir durum değildir ve bunun için yerel yönetimler ve ilgili birimlerce başıboş köpekler ile ilgili gerekli acil tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.
Merkezde 2 adet C. Mydas (biri nöropati, diğeri köpek ısırması) ve 1 adet kafa travmalı C.caretta’nın yoğun bakım ve tedavilerinin devam ettiğini belirten Altuğ, deniz kaplumbağa ölümlerini azaltmak için yuvalamaya gelen deniz kaplumbağalarını köpek saldırılarından korumak gerektiğini, bu bağlamda yerel belediyeler ile ilişkili kurum ve duyarlı STK’lara büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.